Politika

ABAZOVIĆ: Albanci da ne budu privezak priveska DPS-a

Albanske partije ne treba da pristanu da budu privezak priveska Demokratske partije socijalista, koja aneksom sporazuma sa Forcom, u kojem se ponovo obećava opština Tuzi, priprema još jednu prevaru Albanaca uoči parlamentarnih izbora, saopštio je u razgovoru za Dan poslanik Dritan Abazović, potpredsjednik Građanskog pokreta URA.
ABAZOVIĆ: Albanci da ne budu privezak priveska DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

"Sada se potencira priča o opštini Tuzi, godinu dana nakon lokalnih izbora u Podgorici, a u međuvremenu je bila potpuno mrtva. Sjetimo se aktuelnog gradonačelnika glavnog grada Slavoljuba Stijepovića koji je obećavao da će 26. maja, odmah nakon izbora krenuti u rješavanje pitanja opštine Tuzi. To su bi le samo priče za malu djecu, jer se ništa u međuvremenu nije desilo. Sada žele preko građana Malesije da izvedu no vu političku trgovinu, koja će biti u službi narednih parlamentarnih izbora", poručio je Abazović.

Rukovodstva DPS-a i Force usaglasila su aneks koalicionog sporazuma, prema kojem, između ostalog, do kraja oktobra u skupštinsku proceduru treba da bude dostavljen predlog izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojima bi Tuzi dobile status punopravne opštine.

"Predsjednik DPS-a Milo Đukanović i njegova partija ponovo bacaju "udicu” na koju treba da se upecaju albanske nacionalne stranke kako bi ih "zabetonirao” uz sebe uoči i nakon parlamentarnih izbora. Zato sada opet obećavaju opštinu Tuzi, potpisaće vjerovatno još neki, ko zna koji po redu, sporazum ili aneks na koji treba da se "uhvate” građani koji glasaju albanske partije i da kažu kako će DPS poslije 25 godina ipak da ispuni neko obećanje. Pozivam albanske nacionalne partije, ali i Bošnjačku stranku i sve kojima je stalo do poboljšanja statusa manjina da prestanu da budu privesci priveska DPS-a", istakao je Abazović.

Poručio je i da je DPS pokazao da ne želi da ispuni obećanja data manjinama, već da samo manipuliše od izbora do izbora.

"Treba prestati sa time i predstavnici manjinskih partija moraju da traže druge opcije. Nema boljitka za nacionalne manjine, kao ni za ostale građane Crne Gore, bez demokratske smjene vlasti. Sve ostalo će se svesti na političku trgovinu iz koje će profitirati samo pojedini politički lideri", ocijenio je Abazović.

Odgovarajući na pitanje da li bi aneks sporazuma između DPS-a i Force mogao biti povezan i sa planovima Đukanovićeve partije da se vrati na vlast u Ulcinju, Abazović je rekao da te dvije stvari nijesu direktno povezane. Kako objašnjava, DPS-u ne bi odgovaralo da to uradi jer bi izgubio jednog koalicionog partnera.

"U DPS-u bi najviše voljeli kada bi mogli sa dva koaliciona partnera na državnom nivou da vladaju i u Ulcinju. Ako je interes nekih lokalnih pojedinaca u Ulcinju da na vlast dođe partija koja je ovaj grad sistematski uništila, pozivam ih da to urade što prije. Mislim da DPS ima druge ciljeve, a nagovještaji promjene većine u Ulcinju su samo borba pojedinaca sa lokalnog nivoa koji su ostali bez radnih jesta i ne znaju ništa u životu da ra de osim da budu na vlasti", zaključio je Abazović.

Portal Analitika