Društvo

DAN: Šest državljana Crne Gore ratuje u Siriji

Na ratištu u Siriji trenutno se nalazi šest crnogorskih državljana muslimanske vjeroispovijesti, potvrđeno je Danu iz više izvora.
DAN: Šest državljana Crne Gore ratuje u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Na spisku stranih plaćenika u toj zemlji su O.R. iz Plava, A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja, S.F. i A.F. iz Rožaja. Granicu sa Sirijom u dva navrata je bezuspješno pokušao da pređe H.K. iz Bara. Kako je Danu rečeno u policiji, ovaj spisak nije konačan i sumnja se da u Siriji ratuje još najmanje sedam crnogorskih državljana.

Policija sumnja da iza svega stoji S.R. iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH gdje je ranije živio.

S.R. je donedavno bio vlasnik Islamskog centra za vehabijsku braću u Sarajevu, kojeg je prodao vođi vehabijskog pokreta u BiH.

"Međ lokacijama na kojima se okupljaju crnogorski državljani koji odlaze da ratuju u Siriju je nalazi se i kuća Bajra Ikanovića u Hadžićima", kazali su Danu u policiji.

Svi oni koji se bore u Siriji se u najvećem dijelu finansiraju iz Luksemburga.

"Glavni finansijer je Mirsad Ajderpašić, zatim Fatos i Fuat Hadžiju, sva trojica iz Luksemburga. Među donatorima su i neka lica iz Prištine i Austrije", kaže sagovornik lista iz policije.

Na ratištima u Siriji su u zadnje dvije godine stradali crnogorski državljani Mirza Haklaj i Adis Salihović.  

foto: blic.rs

Portal Analitika