Svijet

Blizak saradnik Borisa Njemcova završio u bolnici

Blizak saradnik nedavno likvidiranog ruskog opozicionog lidera i žestokog Putinovog kritičara Borisa Njemcova završio je u utorak u moskovskoj bolnici, navodno jer ga je neko otrovao, piše britanski "Daily Telegraph". Vladimir Karamurza (33) otrovan je nepoznatom supstancom, tvrdi jedan njegov prijatelj.
Blizak saradnik Borisa Njemcova završio u bolnici
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Karamurzu je pozlilo u prostorijama državne novinarske agencije odakle su ga brzo odvezli u bolnicu, prenosi Jutarnji.

- Doktori su upravo potvrdili da ga je neko otrovao. Ne znaju još čime, ko zna... - izjavio je Karamurzinov porodični prijatelj Andrej Bistrov.

Aleksej Svet, načelnik bolnice u kojoj je Karamurza smješten, izjavio je za rusku agenciju Interfax da opozicioni aktivista najvjerovatnije ima težu upalu pluća i gušternjače. On je dodao da je upala gušternjače moguća posljedica trovanja, ali nije rekao da li je to zaista slučaj.

Karamurza je nedavno učestvovao u produkciji dokumentarnog filma o svemoćnom vladaru Čečenije Ramzanu Kadirovu, koji ima Putinovu podršku.

U filmu, koji je premijerno prikazan u ponjedeljak, Kadirov se povezuje sa nizom ubistava počinjenih na području sjevernog Kavkaza.

Film je produciralo udruženje Otvorena Rusija, koju finansira Mihail Hodorkovski, nekadašnji oligarh koji je danas veliki Putinov kritičar. Nakon što ga je 2013. godine Putin pomilovao, on je pobjegao je u Švajcarsku.

Kadirov se dovodio i u vezu s organizacijom likvidacije samog Njemcova, međutim on je javno demantirao da ima bilo kakve veze s tim ubistvom, koje se dogodilo u samom srcu Moskve. Doduše, pohvalio je glavnog osumnjičenog, kojeg je nazvao patriotom. Čečenskog lidera, odnosno njegovu privatnu vojsku poznatu pod imenom kadirovci, povezivali su i sa ubistvom novinarke Ane Politkovskaje.

Dan nakon premijere dokumentarca, na internetu se pojavio snimak Kadirova kako puca iz automatskog oružja u vazduh. Uz objavu na Instagramu, Kadirov je napisao da je riječ o visokobudžetnom akcionom filmu u kome on igra glavnu ulogu, a koji će se zvati "Ko god nije shvatio, shvatiće".

- Očigledno je da on ne snima nikakav film. Ovo je bila jasna prijetnja svima koji su uključeni u produkciju dokumentarca - tvrdi za "Telegraph" politički analitičar i kritičar Kremlja Stanislav Belkovski.

Izvor: jutarnji.hr; foto: blic.rs

Portal Analitika