Abiznis

Ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje ključni za region

Infrastrukturno povezivanje, ekonomska saradnja i dijalog koji doprinosi boljem razumijevanju, osnov su za dalju integraciju regiona i njegov ukupan napredak, ocijenjeno je na sastancima premijera Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova na marginama Bečkog ekonomskog foruma u Tirani.
Ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje ključni za region
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću saopšteno je da je zajednička ocjena susreta crnogorskog premijera, Mila Đukanovića, sa predsjednicima vlada Albanije, Makedonije i Kosova, Edijem Ramom, Nikolom Gruevskim i Isa Mustafom, da će taj napredak rezultirati prevazilaženjem višedecenijskog zaostajanja i povećanjem kvaliteta života građana regiona.

Na sastancima je, kako se navodi u saopštenju, konstatovano da Crna Gora ima izuzetno dobre odnose sa svim državama u regionu, utemeljene na zajedničkim integracionim ciljevima i projektima u funkciji razvoja.

Oblasti infrastrukture i valorizacija turističkih potencijala Crne Gore i Albanije bile su u fokusu razgovora Đukanovića i Rame, koji postigli dogovor da se dalja saradnja u toj oblasti konkretizuje kroz aktivnosti komisija za zaštitu i valorizaciju Skadarskog jezera.

Iz Vlade je saopšteno da je Gruevski, tokom sastanka, upoznao Đukanovića sa aktuelnom situacijom u Makedoniji i naporima koji se preduzimaju na prevazilaženju krize na miran način.

Sagovornici su ocijenili da je očuvanje regionalne stabilnosti kroz afirmaciju dijaloga, sa ciljem pune integracije i prosperiteta regiona, veoma značajno.

Đukanović i Mustafa su saopštili da su zadovoljni ukupnim odnosima Crne Gore i Kosova, kao i postignutim rezulatatima u procesu razgraničenja.

Portal Analitika