Društvo

Kongres SSSS: Nezavisnost sindikata od suštinskog značaja

Na 15. Kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji se danas održava u Beogradu, učestvuje više od 350 delegata SSSS i 20 gostiju iz evropskih sindikalnih centrala, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima. Na Kongresu su prisutni i crnogorski predstavnici sindikata.
Kongres SSSS: Nezavisnost sindikata od suštinskog značaja
Portal AnalitikaIzvor

Generalna sekretarka EKS (Evropske konfederacije sindikata) Bernadet Segol navela je da su od 15. marta 2015. godine, status punopravnog člana Evropske konfederacije sindikata dobili UGS Nezavisnost, SSCG i USSCG iz Crne Gore, kao i SSM iz Makedonije, i poželjela im dobrodošlicu. Takođe je naglasila da je nezavisnost sindikata od suštinskog značaja -nezavisnost od vlada, političkih partija i poslodavaca.

“U nekim slučajevima vlade pokušavaju da sponzorišu sindikate kako bi ih pretvorile u odane saputnike. Oni to rade prikriveno. Ili se otvoreno miješaju, kao što se to desilo prije par nedelja u Crnoj Gori. Ovdje, svi moramo da se odupremo i sačuvamo sindikalnu nezavisnost. Sindikati nijesu pogonski remeni vladinih politika. Nezavisnim sindikatima treba demokratija kao što ribi treba voda. Postoji i tendencija autoritarnog rukovođenja koje potkopava demokratiju u nekim djelovima Evrope. Moramo se oduprijeti tome. I sigurno ima dosta toga da se kaže oko tih neregularnosti. U Evropi postoji zajednički izazov. Moramo zajedno da se borimo protiv politike fokusirane na stezanju kaiša, davanja pogodnisti i velikog novca bankama na trošak običnih ljudi. Želimo drugačiju politiku za Evropu. Za zapošljavanje kroz investicije u infrastrukturu, edukaciju i istraživanje, za socijalnu pravdu i jednakost. To će podstaći ekonomiju. Ne smijemo spasavati banke i sumnjivu finansijsku industriju – moramo spasavati obične ljude. Moramo se boriti za dostojanstven rad, socijalnu pravdu i očuvanje demokratije. Ovo je krajnje vrijeme za promjene. Korupcija je svuda generalni problem. Ali i to je bolest ovog regiona. Ona slabi državu. Ona je protiv opšteg interesa. Sindikati moraju biti dio rješenja. Uradimo to zajedno.”, kazala je ona.

Na kongresu je oštro osuđen koncept neoliberalnog kapitalizma i dodatne segmentacije društva, u kome će samo bogati moći da priušte adekvatno školovanje i zdravstvene usluge. Kompanije ne propadaju zbog radničkih prava već zbog lošeg menadžmenta i činjenice da fleksibilni radni odnosi neće privući strane investitore. Apostrofirana je sve veća zavisnost vlada malih država od medđunarodnih finansijskih institucija.

EKS je pokrenuo regionalni projekat pod nazivom „Na putu ka EU“, podržan od strane Evropske komisije.

Portal Analitika