Politika

ĐUKANOVIĆ: Zajedno ćemo brže u EU i NATO

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da nema sumnje da će region Zapadnog Balkana nastaviti putem pune integracije u evropske i evroatlantske strukture.
ĐUKANOVIĆ: Zajedno ćemo brže u EU i NATO
Portal AnalitikaIzvor

On je, na Bečkom ekonomskom forumu koji se održava u Tirani, rekao da je to važno "za sve naše zemlje, ali i Evropu i njen budući prestiž i stabilnost evroatlantskog regiona".

"Time odgovaram na dileme koje se još i te kako prepoznaju u političkom dijalogu na evropskom tlu, vezane za zamor od proširenja. Ta dilema ne smije biti aktuelna tema. Da bi Evropa bila globalno konkurentna mora postići prije svega punu stabilnost, punu fokusiranost na razvoj i iskoristiti sve potencijale", rekao je Đukanović.

Stabilnost ključna za region

On je istakao da nema pune stabilnosti niti optimalnog korišćenja potencijala bez punog ujedinjenja evropskog kontinenta, gdje je prvi sljedeći korak puna integracija Zapadnog Balkana.

Đukanović kao ključno pitanje regiona vidi stabilnost. S tim u vezi je kazao da je nedavni incident u Makedoniji pokazao da se tom pitanju treba posvetiti veća pažnja.

"Trebalo je dugo vremena da se napravi prvi korak između Beograda i Prištine, a zahvaljujući hrabrosti i vizionarstvu premijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, i Hašima Tačija i Ise Mustafe taj proces je otpočeo i ide u dobrom smjeru. Jako je važno obezbijediti dalju dinamiku tog procesa", dodao je on.

Govoreći o BiH, Đukanović je kazao da se još ne može biti zadoboljan funkcionalnošću te zemlje, te da je jako važno da se poslije izbora uspostavi bolja klima.

"Bez rješavanja tih pitanja, a ona traže uključivanja najznačajnijih faktora međunarodne zajednice, produžićemo ranjivost zapadnog Balkana", naglasio je Đukanović.

Nestabilnost regiona je, kaže, generisana viševjekovnim ekonomskim i demokratskim zaostajanjem za evropskim razvojem.

"Nema ekonomskog i demokratskog razvoja bez pouzdane stabilnosti, ali i pouzdanija stabilnost se uspostavlja ako se ozbiljnije posvetimo uklanjanju ekonomskih problema. Tu je potrebna pomoć koja mora da segne dalje od deklarativne opredijeljenosti EU da zapadni Balkan primi u članstvo", istakao je on.

Đukanović je rekao da je potrebno prevazilaženje dubokog jaza po pitanju ekonomskog rasta između regiona i EU. Prema njegovim riječima nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije u stanju sama da riješi probleme.

Nestabilnost regiona generisana viševjekovnim zaostajanjem za evropskim razvojem: Sa skupa u Tirani (Foto: Gov.me)Nestabilnost regiona generisana viševjekovnim zaostajanjem za evropskim razvojem: Sa skupa u Tirani (Foto: Gov.me)

"Izvor naše nestabilnosti je međusobno nedovoljno poznavanje, i nedovoljna tolerancija prema različitostima. Zapadni Balkan je nedovoljno integrisan unutar sebe, zato što se malo putuje i naše razlike se dozivljavaju kao problem, a ne bogatstvo. Zato je važno integrisati region i sa evropskim koridorima ga integrisati u EU", naveo je.

Vučić: Region očekuje veću pomoć

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio je da zemlje regiona od Evropske unije očekuju bolju i veću pomoć, a ako to nije moguće onda Evropa to treba da kaže kako bismo se snalazili sami.

"Treba nam novac iz evropskih fodova. Dosta nam je seminara, treba nam novac za izgradnju puteva i pruga. Ako ne možete opredijeliti sredstva onda kažite, pa ćemo mi naći sredstva", rekao je premijer Vučić.

Prema njegovim riječima, ubrzavanje evropskih integracija za sve u regionu je nešto što je jako važno za ovaj dio Evrope, jer region Balkana je i dalje "ranjiv i suočen sa dosta političkih i ekonomskih problema".

"Konačno smo se dogovorili o dva veoma važna pitanja - zajedničkom cilju za sve nas, a to je evropski put, i o punopravnom članstvu EU. To se ne može očekivati sjutra, ima dosta stvari koje treba obaviti prije toga", rekao je Vučić.

Domaćin skupa, u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF), albanski premijer Edi Rama istakao je da je nastupila nova era za Balkan, koja predviđa da zemlje regiona zajedno rade na prevazilaženju izazova.

Globalna kriza je, kaže, pokazala da niko nije pošteđen i da su čak i najveće ekonomije bile pogođene posljedicama, te stoga treba podsticati svijest "zajedništva i saradnje".

"Ne možemo ići sami, već samo zajedno, pošto su nam privrede umrežene. Naš zajednički cilj je da postanemo članice EU i uvjeren sam da je to dobro za Albaniju, region i cijelu Evropu. Svjesni smo da to nije lako, ali da bi savladali izazove moramo sarađivati", istakao je Rama.

"Nema pune stabilnosti niti optimalnog korišćenja potencijala bez punog ujedinjenja evropskog kontinenta": Đukanović stiže na Forum

Ocijenio je da je Berlinski proces, pokrenut prošle godine, generisao konkretne rezultate za građane u procesu evropskih integracija.

U sprovođenju reformi, približavanju EU, kao i sprovođenju zajedničkih infrastrukturnih projekata, region, prema njegovim riječima očekuje pomoć Unije.

"Predložili smo Evropskoj komisiji da pomogne u realizaciji infrastrukturnih projekata jer oni prevazilaze naše ekonomske potencijale. Samit 27. avgusta u Beču biće prilika da se definišu zajedničke prednosti ovog procesa, a i prilika za definisanje šta se može i treba bolje uraditi. Ovo je prvi put u istoriji ovih zemalja da prolazimo kroz period zajedničkog razumijevanja", naglasio je Rama.

Rama: Postoji opasnost od nestrpljenja

Albanski premijer je kazao da su zemlje regiona opredijeljenje za saradnju u izgradnju transportnih mreža za povezivanje glavnih gradova i luka.

Založivši se za bolju projektnu i infrastrukturnu povezanost, Rama je napomenuo da je Balkan previše mali da bi se zemlje nadmetale međusobno u privlačenju stranih investicija.

EU, istakao je, mora razumjeti da, ukoliko unutar Unije postoji zamor od proširenja, u regionu Zapadnog Balkana postoji opasnost od nestrpljenja.

"Ne smijemo dozvoliti da nestprljenje bude naš neprijatelj na putu ka zajedničkom cilju, koji je bliži nego ikada", albanski premijer.

Kosovski premijer Isa Mustafa, koji je govorio nakon premijera Srbije Aleksandra Vučića, takođe, se založio za saradnju u regionu, ocjenjujući da je ona potrebna za mir i stabilnost.

Zajednički cilj je da "zemlje regiona postanu članice porodice evropskih naroda".

"Zato je potrebno da ulažemo zajedničke napore da rješavamo probleme na dobrobit građana i u interesu mira i stabilnosti u regionu", kazao je Mustafa. (Tanjug, Portal RTCG)

Portal Analitika