Politika

SINIŠTAJ: Ne treba nam još jedno predizborno obećanje o opštini Tuzi

Funkcioner Građanske inicijative i bivši poslanik Vaselj Siništaj kazao je u izjavi za Portal Analitika da najnovije spekulacije o samostalnosti opštine Tuzi predstavljaju samo još jedno predizborno obećanje i nastavak priče koja kruži već 20 godina.
SINIŠTAJ: Ne treba nam još jedno predizborno obećanje o opštini Tuzi
Portal AnalitikaIzvor

Pobjeda je danas objavila da se aneksom sporazuma DPS-a i Force, koji bi trebalo da bude potpisan do kraja narednog mjeseca, najjača partija obavezala da prihvati transformaciju gradske opštine Tuzi u samostalnu opštinu.

Komentarišući te navode Siništaj je istakao da je takav sporazum potpisivan već nekoliko puta i da to više ne treba građanima Malesije.

- Vlada Crne Gore i dvije albanske stranke Demokratski savez i Demokratska unija su 1997. godine postigli politički sporazum u kojem je stajalo da treba osnivati nove opštine. Jeste da tada nije precizno rečeno  da li su to Tuzi ili Gusinje ili bilo koja druga opština. Taj sporazum nije ispoštovan, kao ni mnogi drugi. Potpisan je sporazum o osnivanju opštine Tuzi 2003. godine, zatim 2007. pa 2012. pa  imate i zaključak SO Glavnog grada da će biti referendum za samostalnost opštine do septembra. Sad još i ovo između DPS-a  i Force. Mi se vrtimo u krug - rekao je Siništaj za Portal Analitika.

On je podsjetio da je sa poslanikom Gencijem Nimanbeguom 2012. predao u skupštinsku proceduru predlog o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

- Tada smo priložili i studiju izvodljivosti za opštinu Tuzi. Tako da nakon svega, iako bi volio da ne bude tako, mislim da je ovo još jedan sporazum u nizu koji predstavlja samo predizborno obećanje. To je priča na kojoj dobijaju izbore i koja kruži 20 godina. Meni to ne treba. Treba mi referendum, datum referenduma i ispitivanje volje građana. Ne trebaju mi politički sporazumi i obećanja, već čisto pravno, ustavno i ekonomski definisana odluka - reklao je Siništaj.

On je podsjetio na staru narodnu izreku.

- Mislim da se kaže ako te jednom prevari uspješan je, ako te prevari drugi put ajde da se toleriše, ali treći put - ti si kriv - rekao je Siništaj.

On je napomenuo da je uopšte diskutabilno da DPS pravi takav sporazum sa Forcom koja, kako naglašava, nema ni biračko tijelo u Malesiji.

- Da nijesmo bili u koaliciji sa njima ne bi ni imali poslanika ni predsjednika nacionlnog savjeta. To što oni ne poštuju sporazume i ponašaju se slično ovima sa kojima potpisuju neki  aneks to je njihov problem. DPS kao prvo mora da zna da takav sporazum može da zaključi samo sa građanima Malesije - rekao je Siništaj.

B.K.

Portal Analitika