Društvo

Uspješno sprovođenje Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja

Na osnovu prihvaćenih obaveza po SPKN i godišnjem planu inspekcija za 2015. godinu inspekcijski tim Republike Hrvatske izvršio je inspekciju prijavljene lokacije u Crnoj Gori.
Uspješno sprovođenje Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Inspekcija je sprovedena u pješadijskom batoljonu u Kasarni “Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i pridruženoj lokaciji u kasarni “13. jul“ u Nikšiću.

Pored inspekcijskog tima Republike Hrvatske i pratećeg tima Crne Gore u sprovođenju inspekcije su učestvovali i gosti posmatrači OEBS iz SAD i Kanade.

Nakon sprovedenih radnji i postupaka predviđenih Sporazumom konstatovano je da Crna Gora u potpunosti poštuje Sporazum kao jedna od zemalja potpisnica, kao i to da je stanje naoružanja koje podliježe Sporazumu u skladu sa onim koje je dato u Godišnjoj razmjeni informacija za 2015.godinu.

U završnoj analizi oba tima, istaknuto je da je Inspekcija sprovedena na obostrano zadovoljstvo i uz maksimalan profesionalizam, što su potvrdili i gosti posmatrači OEBS-a, a što predstavlja doprinos izgradnji mjera povjerenja i bezbjednosti u regionu.

Portal Analitika