Svijet

Američki brzi brodovi mogli bi da promijene istoriju ratovanja (FOTO)

Prošlonedjeljni pomorski defile na Havajima, u okviru vojne vježbe "Kulebra Koa 15", bio je prilika da Amerikanci pokažu svoje dvije najnovije pomorske uzdanice.
Američki brzi brodovi mogli bi da promijene istoriju ratovanja (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Dva ratna broda, posljednji izdanci američke vojne industrije, predstavljaju jedne od najneobičnijih do sada.

USNS "Montford point" je pionirski projekat, prvi svoje vrste na svijetu. Ovaj brod je ono što neki zovu MLP, ili "Mobile Landing Platform." To znači da dio ovog impozantnog plovila ima veliku platformu koja je u stanju da se prikači na bilo koji brod.

Drugi dio broda, prema riječima inženjera, projektovan je tako da posluži kao ogromno skladište u koje drugi brodovi mogu da istovare velike pošiljke, umjesto da idu u luku kao do sada. U prevodu, može da posluži kao velika luka na otvorenom moru.

2705brod2

Drugi brod kojim se pohvalila američka mornarica je USNS "Milinoket", koji predstavlja treće "superbrzo ratno plovilo" u istoriji SAD-a.

Na prvi pogled, "Milinoket" je sličnog dizajna kao brzi trajekti koji plove Havajima i prevoze stanovništvo.

- Ovaj brod pre svega krasi brzina, i to je njegova najveća prednost. Dok je "Monford point" pravi "teškaš", ovaj brod je lagan i brz - rekao je Mark Tag, jedan od glavnih inženjera.

2705brod3

"Milinoket" pokreću četiri V-20 motora, sa ogromnim turbopunjačima, kao i dva posebna rezervoara sa nitro gorivom za dodatno ubrzanje.

Pod punim kapacitetom, sa svih 312 marinaca i 600 tona tereta, ovaj brod može da plovi brzinom od čak 40 čvorova.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika