Crna hronika

Policija i tužilaštvo: Spriječena likvidacija Đuričkovića

Viša tužiteljka Vesna Jovićević i rukovodilac sektora UP Milovan Pavićević (na slici) saopštili su da su hapšenjem u Budvi spriječili likvidaciju Budvanina Gorana Đuričkovića.
Policija i tužilaštvo: Spriječena likvidacija Đuričkovića
Portal AnalitikaIzvor

Sinoć je u Budvi uhapšen Aleksandar Marković (27), rođen na Cetinju, sa prebivalištem u Podgorici i Gregorija M.F. (24) iz Johanezburga (Južna Afrika). Njima dvojici stavljeno je na teret da su počinili krivično djelo kriminalno udruživanje.

Đuričković je inače kum bivšeg poslanika Saše Markovića, koji je  u aprilu ubijen u sačekuši u Budvi.

Kako je saopštio Pavićević, službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova – Odjeljenja bezbjednosti Kotor su, u sadejstvu sa Centrom bezbjednosti Budva i uz koordinaciju Sektora kriminalističke policije, u koordiniranoj saradnji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, uspješno realizovali akciju u kojoj je, kako se sumnja, spriječena likvidacija jednog lica u Budvi i sa čim u vezi su slobode lišena dva lica od kojih je jedan crnogorski a drugi strani državljanin.

Ove dvije osobe uhapšene su zbog sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 401 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore – kriminalno udruživanje.

Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su ova dva lica, u prethodnom periodu, kao grupa, planirala i organizovala izvršenje krivičnog djela teško ubistvo, na štetu G.Đ. iz Budve.

Policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da je A.M, po prethodno definisanom dogovoru, angažovao G.M.F. da, uz potrebnu logistiku, po nalogu za sada nepoznatog lica na čijem se identifikovanju radi, izvrši ubistvo G.Đ. u Budvi.

Na osnovu činjenica kojima policija raspolaže, sumnja se da su uloge svih članova kriminalnog udruženja, po prethodnom dogovoru, bile precizno određene, tako da je svako unaprijed imao određeni zadatak u realizaciji planiranog teškog ubistva. Tako je G.M.F, kako se sumnja, bio određen za neposrednog izvršioca teškog ubistva, dok je A.M. imao ulogu planiranja i navođenja izvršioca na sami čin realizacije ovog krivičnog djela.

Osumnjičeni A.M. je takođe, kako se sumnja, obezbijedio tri stana za boravak G.M.F, koji je bio planiran za neposrednog izvršioca teškog ubistva u Budvi, kao i sredstva neophodna za izvršenje ovog krivičnog djela – pištolj, garderobu, dva vozila i dva motocikla, registarske oznake koje su prethodno otuđene u Budvi, mobilne telefone i SIM kartice.

Ovi stanovi su locirani i policijski službenici su u njima izvršili pretrese, a predmeti za koje postoji sumnja da mogu biti povezani za krivičnim djelom su izuzeti. 

Svi ti predmeti, zajedno sa ostalim pomenutim sredstvima za izvršenje teškog ubistva, će biti upućeni u Forenzički centar radi vještačenja.

Putem međunarodne policijske saradnje su u toku provjere u vezi sa potvrdom identiteta G.M.F, budući da je kod njega pronađeno nekoliko putnih isprava.

Osumnjičeni G.M.F. i A.M. su danas, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem državnom tužiocu u Podgorici, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo kriminalno udruživanje.

Policijski službenici, u koordinaciji sa nadležnim tužiocem, nastavljaju sa intenzivnim aktivnostima u ovom predmetu.

Podsjećamo da su službenici Uprave policije 2013. godine, na osnovu operativnih saznanja, lišili slobode V.P. iz Nikšića za kojeg se tada sumnjalo da je planirao likvidaciju L.Đ. iz Bara. Tom prilikom su pronađene i deaktivirane eksplozivne naprave koje su bile u posjedu V.P. a koje su, kako se sumnjalo, bile namijenjene za izvršenje ovog krivičnog djela. 

Takođe, policijski službenici su u martu ove godine u Baru otkrili vozilo „VW Golf II“, u kojem je, ispod sjedišta vozača, pronađena automatska puška „M 70“ cal. 7,62 mm sa okvirom i municijom, dok se u ladici ispred mjenjača nalazila crna najlon čarapa a u prtljažniku bidon sa zapaljivom tečnošću – benzinom. U vezi sa pronalaskom ovog vozila i sredstava pogodnih za izvršenje krivičnog djela, identifikovan je i početkom maja ove godine slobode lišen A.C. iz Bara.

 

Portal Analitika