Društvo

Dodijeljene nagrade za istraživačko novinarstvo fondacije "Duško Jovanović"

Fondacija Duško Jovanović dodijelila je godišnje međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo, povodom 11 godina od smrti glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića.
Dodijeljene nagrade za istraživačko novinarstvo fondacije "Duško Jovanović"
Portal AnalitikaIzvor

Prvu nagradu, od 10.000 eur, dobio je Stefan Hofsdater iz Afrike za seriju tekstova o ogledima detektivskih jedinica.

 Druga nagrada, od 6.000 eura, pripala je Stefanu Dojčinoviću iz Srbije za tekstove o balkanskom kokainskom kartelu.

 Treće mjesto i 4.000 eura pripalo je egipćaninu Ahmedu El Šami za tekstove o silovanju i seksualnom uznemiravanju u okviru porodice.

 Predsjednik Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare, Nikola Marković, ocijenio je da u Crnoj Gori ne postoji iskrena volja da se rasvijetle napadi na novinare, dodajući da o tome svjedoči činjenica da, ni nakon 11 godina, nijesu pronađeni krivci za ubistvo Jovanovića.

„Činjenica da ni nakon 11 godina od ubistva Duška Jovanovića nijesu pronađeni krivci, govori o tome da u Crnoj Gori nema iskrene političke volje, a ni profesionalne sposobnosti da se napadi na novinare rasvijetle“, rekao je Marković.

Predsjednik žirija, Veran Matić, poručio je da godišnjica ubistva Jovanovića uvijek podsjeća na brutalna razračunavanja sa medijima.

„Demokratizacija društva je apsolutno nemoguća bez rasvjetljenja ovakvih ubistava, naročito novinara i javnih radnika, ali i svih drugih“, kazao je Matić, koji je i predsjednik Komisije za istragu ubistava novinara Srbije.

 On je rekao da se, kada je riječ o istraživačkom novinarstvu, bilježi veliki porast ubistva novinara poslednjih godina i jako veliki porast neotkrivenih ubistava.

 Prema njegovim riječima, važno je što su Ujedinjene nacije prepoznale taj problem i proglasile Dan borbe protiv nekažnjivosti i sprovele, kako je podsjetio Matić, niz aktivnosti kako bi se smanjio broj ubistava novinara.

“Ova godišnjica nas uvijek podsjeća na brutalna obračunavanja sa novinarima. Ako guramo pod tepih zločine oni će se kad tad vratiti”, rekao je Matić.

Članovi žirija za dodjeljivanje nagrada bili su Veran Matić, glavni i odgovorni urednik dnevne novine Dan, Mladen Milutinović, predsjednik Komisije za praćenje napada na novinare i imovinu medija Nikola Marković, istraživački novinar Berislav Jelinić i novinar Željko Kopanja.

 Na konkurs je, kako su kazali organizatori, pristiglo 47 radova, od kojih je 40 ispunilo uslove.

Izvor: Mina

Foto: D.Malidžan

Portal Analitika