Svijet

Bler podnio ostavku na mjesto izaslanika za Bliski Istok

Bivši britanski premijer Toni Bler podnio je ostavku na mjesto izaslanika međunarodnog Kvarteta za Bliski istok poslije gotovo osam godina provedenih na toj funkciji, rekli su danas za AP zvaničnici u Jerusalimu.
Bler podnio ostavku na mjesto izaslanika za Bliski Istok
Portal AnalitikaIzvor

Zvaničnici, koji su upoznati sa radom Kvarteta, rekli su da je Bler napisao pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu u kome potvrđuje svoju ostavku.

Oni su insistirali na anonimnosti prije zvaničnog saopštenja, navela je američka agencija.

Bler je preuzeo dužnost 2007. uz velika obećanja, angažovan na pomoći u razvoju palestinske ekonomije i instutucija.

Imao je, međutim, poteškoća na tom mjestu, a jedan od zvaničnika je rekao da je postojala "frustracija" zbog ograničenosti njegovih ovlašćenja.

Pišući u februaru na svom vebsajtu nakon posjete pojasu Gaze, opustošenom prošlogodišnjim 50-dnevnim ratom sa Izraelom, Bler je istakao kako je stanje u kojem se ova oblast danas nalazi "prekor za one među nama iz međunarodne zajednice koji su tokom godina dali toliko neispunjenih obećanja, za one koji su obećavali liderstvo, a nisu ga obezbijedili".

Britanski list "Independent" je u martu objavio da bi Bler uskoro mogao da bude smijenjen s mjesta izaslanika UN, SAD, EU i Rusije za Bliski istok, ali su SAD tada to demantovale.

Kvartet je neformalna grupa, koju čine UN, SAD, EU i Rusija, oformljena u Madridu 2002. godine, između ostalog i sa ciljem podržavanja palestinske ekonomije i institucija.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika