NATO

VITING: Na putu ka NATO-u Crna Gora ima stoprocentnu podršku Velike Britanije

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Jan Viting, za sajt natomontenegro.me je kazao da u procesu evroatlanskih integracija naša zemlja ima bezrezervnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.
VITING: Na putu ka NATO-u Crna Gora ima stoprocentnu podršku Velike Britanije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

''Ja ne mogu kažem da li ćete dobiti pozivnicu ove godine, to je na vama da stvorite uslove da se to i ostvari, ali mogu reći da Crna Gora ima stoprocentnu podršku Velike Britanije na putu ka članstvu u NATO-u'', kazao je Viting. On je bio jedan od govornika na predavanju ''Integracija Crne gore u NATO'' održanom hercegnovskim službenicima javne uprave, i to je prvi put da je u Crnoj Gori na jednom takvom skupu ambasador Ujedinjenog Kraljevstva.

''Velika Britanija želi da vidi stabilan, bezbjedan i prospertitetan Balkan, a najbolji put ka tome su evroatlanske integracije. Vi ste u Crnoj Gori izrazili želju da krenete tim putem i mi ćemo vas u tome podržati, ali ne samo politički već i praktično'', kazao je Viting na predavanju i ponovio da je očigledan napredak naše zemlje u sprovođenju i realizaciji uslova koji obaveza na putu ka dobijanju pozivnice za članstvo.

U uvodnom dijelu predavanja pukovnik Mehmedin Tahirović je ponovio činjenicu da članstvo u NATO nikako ne znači i izgradnju vojnih baza.

''Mnogi govore da će NATO graditi baze u Boki. To je totalni nonsens. NATO nema baze i neće postavljati baze. NATO funkcioniše po principu zajedničke vojne infrastrukture, kroz koju je recimo Hrvatska od 2009. godine ostvarila 140 miliona eura prihoda'', rekao je Tahirović. On je takođe podsjetio da članstvo u Alijansi znači i dodatnu sigurnost od sve rasprostanjenijeg terorizma i ilegalne migracije.

''Ali tu nije riječ samo o konvencionalnom terorizmu, već i o sajber kriminalu, od kojeg je šteta zemljama EU u prošloj godini bila čak 78 milijardi eura, dok je za isti period u Sjedinjenim Državama ta šteta bila za skoro deset puta manja. U sličnom kontekstu je i piratstvo od kojeg su u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, Somaliji, pirati nelegalno ostvarili više od tri milijarde dolara prije dvije godine, da bi zajedničkim djelovanjem NATO-a, EU, ali i Kine i Rusije, taj iznos prošle godine smanjen za skoro trećinu'', objasnio je Tahirović i podsjetio da upravo ni SAD, kao niti jedna druga država na svijetu, ne može sama da se izbori u slučaju prirodnih katastrofama. Tahirović je objasnio i da članstvo u NATO ne znači nikakvo zauzimanje teritorije.

''Za razliku od EU u NATO-u se ne prenosi dio suvereniteta države, pa stoga nije zakonski obavezno da se odluka o članstvu donosi referendumom'', konstatovao je Tahirović i pojasnio da je to precizirano i našim Ustavom.

Portal Analitika