Abiznis

Nema više švajcarske "bankarske tajne" za građane EU

Švajcarska i Evropska unija (EU) danas su potpisale istorijski sporazum kojim će se povećati transparentnost novčanih tokova i ojačati sprečavanje utaje poreza.
Nema više švajcarske "bankarske tajne" za građane EU
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema sporazumu, obje strane će od 2018. godine automatski razmjenjivati informacija o bankovnim računima svojih građana.

Taj sporazum praktično znači kraj švajcarske "bankarske tajne" za građane EU, što će utajivačima poreza onemogućiti skrivanje novca na računima u Švajcarskoj, što je bila uobičajena praksa.

"Sporazum predstavlja početak je nove ere u poreskoj transparentnosti i saradnji između Švajcarske i EU. To je još jedan udarac utajivačima poreza i korak prema poštenijem oporezivanju”, saopštio je povjerenik Evropske komisije (EK) za ekonomska i monetarna pitanja, Pierre Moscovici.

Prema njegovim riječima, EU je imala vodeću ulogu u uspostavljanju automatske razmjene podataka, u nadi da će je partnerske zemlje slijediti.

“Sporazum je dokaz da EU može ostvariti svoje ciljeve", ocijenio je, Moscovici.

Automatska razmjena podataka je jedan od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv utaje poreza. Prema tom sporazumu, zemlje članice će na godišnjem nivou dobijati imena, poreske brojeve i datume rođenja građana koji imaju račune u Švajcarskoj, a na raspolaganju će biti i informacije o stanjima na računu.

EK trenutno pregovara o sličnim sporazumima i sa Andorom, Lihtenštajnom, Monakom i San Marinom, za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine.

Mina biznis

Portal Analitika