Politika

MEDOJEVIĆ: Iniciraćemo promjene politike proširenja EU

Pokret za promjene (PzP) iniciraće radikalne promjene politike proširenja Evropske unije (EU), tražeći pooštravanje političkih i ublažavanje ekonomskih kriterijuma, najavio je lider te stranke, Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Iniciraćemo  promjene politike proširenja EU
Portal AnalitikaIzvor

„PzP će, preko svojih partijskih prijatelja u EU i Evropskom parlamentu, pokrenuti inicijativu za radikalnu reformu politike proširenja i susjedske politike EU, jer je desetak godina, koliko je Crna Gora u evropskim integracijama, ona ovdje doživjela potpuni krah“, kazao je Medojević.

On je podsjetio da je PzP nedavno postao punopravni član Aocijacije evropskih konzervativaca i reformista, gdje su, kako je naveo, upoznati sa planom koji je novoizabrani premijer velike Britanije Dejvid Kamerun pripremio za obnovu pregovora oko reforme EU.

Medojević je ocijenio da je stanje danas u Crnoj Gori, kada su u pitanju oosnovna politička prava, demokratija, vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, lošije nego što je to bilo prije početka evropskih integracija.

„Danas moramo da konstatujemo da su one u crnoj gori propale“, kazao je on na konferenciji za novinare.

Medojević je rekao da to nije samo stav PzP-a. „Vidjeli ste iz medija da je premijer prije neki dan potpisao izvještaj Vijeća za nacionalnu bezbjednost gdje konstatuje da je država izgubila bitku sa organizovanim kriminalom“, rekao je on.

Kako je naveo, svi koji su očekivali od politike EU velike promjene i progres u Crnoj Gori, ovih dana se suočavaju sa masovnim iseljavanjem sa sjevera države zbog siromaštva, nezaposlenosti, korupcije, organizovanog kriminala.

„I zato PzP, kao partija koja je često i hrabro iskazivala stav prema krupnim političkim temama, koristi današnji dan da kaže da naše zalaganje za evropske integracije u Crnoj Gori nije dalo rezultate“, kazao je Medojević.

On je pojasnio da promjene susjedske politike koje zagovara PzP idu u dva pravca.

„Mislimo da treba mnogo strožije pristupiti osnovnim političkim pitanjima kao što su fer izbori, borba protiv korupcije, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala. To su stvari koje ne zahtijevaju preveliki napor, nego političku volju i političku elitu koja je spremna to da uradi“, pojasnio je Medojević.

Kako je naveo, treba i relaksirati uslove koji se tiču ekonomije i koji su jako strogi i koji su za Crnu Goru nedostižni i štetni.

„Te uslove treba ponovo ispregovarati i ostaviti prostora da Crna Gora u nekom dužem vremenskom periodu može dostići konkurenciju, koja je već toliko snažna i odmakla, da posrnula crnogorska privreda ne može više da im konkuriše. Dakle, pooštriti političke a relaksirati ekonomske kriterijume, i kad je u pitanju zaduženost, pristupanje Crne Gore strukturnim i fondovima pomoći koji dolaze iz Evropske centralne banke“, precizirao je Medojević.

U PzP-u, kako je kazao, smatraju da je to put kojim treba da ide EU.

„I izražavamo snažnu podršku ideji Kameruna da se ovakva EU mora hitno reformisati“, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, čitava Evropa je već u kampanji za reformu EU.

„Ovako birokratizovana, nedemokratska struktura, podložna uticaju lobista, sigurno ne daje ono što građani Evrope i poreski obveznici daju toj EU“, ocijenio je Medojević.

On je naglasio da EU mora Balkan tretirati integralno.

„Ćutanjem na incidente u BiH i Makedoniji, na krizu koja zahvata Balkan, a radi se o terorizmu i vezama sa organizovanim kriminalom, EU je pokazala da ni sada, kao 90-ih, nije spremna da se suoči sa ozbiljnim krizama, i da se dosadašnji njen pristup pokazuje kao potpuno promašen, neefikasan i opasan za stabilnost regiona“, naveo je Medojević i dodao da „ovakva EU ne treba nikome“.

Na pitanje kada će biti organizovani protesti koje najavljuje Demokratski front (DF), on je rekao da bi datum trebalo da bude poznat do sredine jula.

„Sada nema više opstrukcija u DF-u, mi radimo i pripremo taj proces koji je vrlo složen, i logistički, i tehnički“, kazao je Medojević.

On je rekao da očekuju „i neke procese koji se mogu desiti vrlo brzo, u zavisnosti od razvoja političke situacije“.

„I kad završimo kampanju koja traje do kraja juna, možda sredine jula, donijećemo određene odluke na organima stranaka. Tako da je to taktičko pitanje, i moramo ga ostaviti i kao faktor iznenađenja“, naveo je Medojević.

Komentarišući reakciju ostatka opozicije, on je kazao da su opozicione partije uvijek dobrodošle na proteste, samo treba neko da ih organizuje.

„Svi su dobrodošli, ovdje se ne radi o stranačkim i političkim, nego o istorijskim pitanjima. Naš je zadatak da što više ljudi ubijedimo da će protesti i promjene biti dobri za njih i njihove porodice“, rekao je Medojević. (Mina)

Portal Analitika