Politika

ĐUKANOVIĆ: Imali smo informacije da se sprema atentat na Amfilohija

Premijer Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da dio javnosti u našoj zemlji opstruira realizaciju određenih razvojnih projekata, a pod plaštom zabrinutosti za zaštitu nacionalnih resursa. Đukanović je tokom premijerskog sata rekao da bi, ako Crna Gora nema bolju vladu, aktuelnoj trebalo dozvoliti da nesmetano obavlja svoju funkciju i ponese odgovornost za svoje odluke. On je, na premijerskom satu u parlamentu, rekao i da su neposredno prije referenduma 2006. godine imali bezbjednosno povjerljive informacije da će protivnici nezavisnosti pokušati likvidaciju mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, s ciljem da tvrdnje o nepouzdanoj bezbjednosti Crne Gore i navodnoj beskrupuloznosti vlasti dobiju na težini.
ĐUKANOVIĆ: Imali smo informacije da se sprema atentat na Amfilohija
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Đukanović rekao je da se u Crnoj Gori odomaćila praksa da dio odgovorne javnosti preduzima destruktivne aktivnosti sa ciljem onemogućavanja zainteresovanih partnera da ostvare svoje investicione namjere u našoj zemlji i doprinesu dostizanju razvojnih ciljeva Crne Gore.

"Takva subverzivna aktivnost obavezno je upakovana u zavodljivu demagošku argumentaciju zabrinutosti njenih aktera za očuvanje nacionalnih resursa i suzbijanje potencijalne korupcije", rekao je Đukanović na premijerskom satu.

Najbolji primjer za to, kako je rekao, je za projekat Kraljičine plaže, što je rezultiralo odustajanjem investitora i gubitka višemilionskih prihoda, investicija i novih radnih mjesta u Crnoj Gori.

"Ovo nije jedini primjer upropaštavanja razvojnih šansi Crne Gore od strane dijela neodgovorne crnogorske javnosti, ali je postao najupečatljiviji zbog uloge koju je na tom planu imala prepoznatljivo nova adhoc formirana većina u parlamentu sa kapacitetom da osujeti realizaciju ovog projekta", rekao je Đukanović.

Premijer je podsjetio da smo ovih dana svjedoci nastavka politike opstrukcije razvoja, a koji se tiču realizacije projekata na Mamuli i u Buljarici. Ako se propusti šansa realizacije projekta na Mamuli, Crna Gora će, smatra premijer, izgubiti mogućnost podizanja kvaliteta ukupne turističke ponude.

"Jasno je da se posljednjih godina Vlada suočava sa dodatnim bremenom otpora korišćenju realnih mogućnosti razvoja Crne Gore u dijelu domaće javnosti. Po mom sudu, prevashodno zahvaljujući političkom interesu određenih društvenih grupa, koje vođene željom promjene vlasti u Crnoj Gori ne mare za posljedicu zaustavljanja razvojnih procesa sa nesagledivim štetama", poručio je Đukanović.

Premijer je rekao da ako nemamo bolju vladu, onda bi ovoj makar trebalo omogućiti da nesmetano obavi svoju funkciju i ponese odgovornost za donšene odluke.

"U protivnom, plašim se da nastavkom ove prakse možemo generisati mnoge dugoročne štete Crnoj Gori", upozorio je Đukanović.

Tako će Rešad Sijarić, u ime Bošnjačke stranke (BS), Đukanovića pitati kada Vlada planira da izgradi treći granični prelaz sa Srbijom na Pešterskoj visoravni.

U BS-u, kako navodi Sijarić, smatraju da bi izgradnjom tog graničnog prelaza bio znatno unaprijeđen položaj građana koji žive u tom pograničnom području, a posebno onih koji posjeduju imovinu na drugoj strani granice

Lidera SNP-a Srđana Milića zanima da li premijer Đukanović vidi sebe kao odgovornog u dijelu rasvjetljavanja političke pozadine ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića.

Borislav Banović (SDP) će pitati premijera šta su po njegovom mišljenju najznačajniji poslovi koje treba obaviti u ovom periodu, dok šefa kluba poslanika DPS-a, Milutina Simovića, interesuju posljedice opstrukcije realizacije razvojnih projekata na finansijska, ekonomska i ukupna društvena kretanja. 

"Imajući u vidu sve što se dešavalo i proteklih dana nastavlja se opstrukcija razvojnih projekata. Epilog svega ovoga je da će pored stotina miliona eura investicija i više stotina novih radnih mjesta, izostati i dugoročni izdašni budžetski prihodi", ističe Simović u obrazloženju pitanja.

Nezavisnog poslanika Mladena Bojanića interesuje u kojoj je fazi postupak utvrđivanja individualne odgovornosti za štetu po budžet Crne Gore u iznosu od 181.124.519 eura nastalu na osnovu plaćenih garancija za kredite osam privrednih društava (KAP, Željezara, Pobjeda, Rudnici boksita, Melagonija Primorka Bar, Mi-Rai Nikšić, Fabrika elektroda Plužine i Lenka AD Bijelo Polje).

Lider Pozitivne Darko Pajović pitaće Đukanovića to će Vlada preduzeti kako bi zaustavila iseljavanje sa sjevera. U ime kluba poslanika albanskih partija, Genci Nimanbegu će premijera pitati koje mjere Vlada Crne Gore planira da preduzme u slučaju neuspješnih privatizacija u sektoru turizma u opštini Ulcinj. (Portal RTCG)

Portal Analitika