Društvo

MARKOVIĆ: Nema političke volje da se rasvijetli ubistvo Jovanovića

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković, kazao je da je zabrinjavajuće da ubistvo glavnog urednika Dana Duška Jovanovića nije rasvijetljeno već 11 godina, te da to ukazuje da nadležni državni organi, ili nemaju profesionalne kapacitete da rasvijetle zločin, ili da nema dovoljno političke volje da se taj, ali i drugi napadi na novinare riješe.
MARKOVIĆ: Nema političke volje da se rasvijetli ubistvo Jovanovića
Portal AnalitikaIzvor

„Činjenica da ubistvo Duška Jovanovića nije rasvijetljeno 11 godina opterećuje, ne samo novinarsku zajednicu, već i čitavo društvo. Komisija koja se bavi istraživanjem napada na novinare uradila je sve što je u njenoj ingerenciji kako bi motivisala nadležne državne organe da rasvijetle ubistvo Jovanovića. Naš posao nije da vodimo istragu, već da pomažemo tužilaštvu i policiji tako što ćemo ukazivati na propuste u dosadašnjim istragama, što smo u mjeri svojih mogućnosti i uradili“, kazao je Marković za Portal Analitika.

On je podsjetio da se nedavno pojavio potencijalni zaštićeni svjedok ubistva Jovanovića, koji je već dva puta dao izjavu u jednoj stranoj zemlji. Zadatak Komisije je prema riječima Markovića bio da to lice, ali i ostala lica koja smatraju da imaju neke podatke o bilo kom napadu na novinare, uvjeri da je jedini pravi put saradnja sa nadležnim organima.

„Pomenuto lice je prvo odbijalo da sarađuje sa našim tužilaštvom, ali smo mu predočili da je jedini pravni put saradnja sa našim nadležnim tužiocima koji će ocijeniti kvalitet njegovog iskaza. Ne bih ulazio u ocjenu podataka koje je to lice dalo, jer, ponavljam, to je posao tužilaštva koje je jedino komepetentno da to uradi“, poručio je Marković.

Podsjećamo da je na današnji dan prije 11 godina ispred redakcije dnevnog lista Dan u Podgorici, ubijen Duško Jovanović, vlasnik i urednik tog medija. Jedini optuženi za ubistvo, Damir Mandić, osuđen je na 19 godina robije, ali je prošlog ljeta presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje. Ni nakon više od decenije nadležni nijesu otkrili ko je pucao u Jovanovića, niti ko je naručio ubistvo.

Portal Analitika