Društvo

BEČANOVIĆ: Optužbe studenata su iskontruisane

Profesorica Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Tatjana Bečanović, ocijenila je da su optužbe grupe studenata Odsjeka za srpski jezik i književnost da ih je vrijeđala na nacionalnoj osnovi, iskonstruisane.
BEČANOVIĆ: Optužbe studenata su iskontruisane
Portal AnalitikaIzvor

Tvrdnje studenata da ih je vrijeđala na ancionalnoj osnoci Bečanović je okarakterisala kao hajku, koja se događa u trenutku kada bi trebalo da bude izabrana za redovnog profesora, pišu Dnevne novine.

"Zbilja nijesam čula da je Srbin i Srpkinja pogrdan izraz, Crnogorac ili Francuz. Zaista je smiješno mene optuživati za uvrede po nacionalnoj osnovi. Tu se radi o nekoliko studenata kojima više ne predajem. Gdje su oni bili tada, zar su se sada odjednom toga sjetili. Predajem 17 godina i nikada nijesam nikoga vrijeđala i sada sam navodno odjednom počela. Tom času prisustvovalo je još studenata. Dakle radi se o pogrešnoj interpretaciji, iskontruisanim izjavama, netačnim. Čudno je što se sada to događa kada sam ja u izboru, biraju me za redovnog profesora, pa iako imam sve reference, čini mi se da žele da me osujete", kazala je Bečanović.

Ona je dodala da taj problem "nije od juče", te da se radi o smišljenoj hajci na nju, za šta, kako tvrdi, ima i dokaze.

"Dekan Goran Barović želi da se obračuna sa mnom. Studenti se pretvaraju u špijune i nevjerovatno mi je šta se radi od ovako mladih ljudi. Za ovoliko godina koliko radim na fakultetu nagledala sam se svega i svačega, ali ovim sam zapanjena. Ne bih se bavila studentima već onima koji stoje iza ovog napada na mene", zaključila je ona.

Sa druge strane, dekan Filozofskog fakulteta objašnjava da je prije dvadesetak dana dobio pismo studenata sa Odsjeka za srpski jezik i književnost, sa njihovim punim imenima i brojevima indeksa, a navode da on stoji iza svega smatra "najobičnijim glupostima".

"Ja sam dobio to pismo i kao neko ko rukovodi ovom kućom, postupio sam u skladu sa tim. Iz pisma se jasno vidi da je ona prekršila etički kodeks", objasnio je Barović.

On tvrdi da nema ništa protiv profesorice Bečanović, te da oni ni po jednom osnovu nijesu konkurencija.

"Mi smo bili konkurencija kada se birao dekan fakulteta, ali ja sam tada pobijedio. Nijesam izgubio, pa da bih imao neki razlog da vodim hajku na nju", zaključio je Barović. 

Portal Analitika