Crna hronika

Novi mogući zaštićeni svjedok ubistva Jovanovića još nije saslušan

Crnogorski državljanin koji je pobjegao u jednu susjednu državu, gdje traži politički azil, jer mu ovdje navodno prijeti smrt zbog informacija koje ima, a koji se ponudio da kao zaštićeni svjedok svjedoči u slučaju ubistva suvlasnika Dana, Duška Jovanovića, još nije ispitan, potvrđeno je Portalu Analitika u tužilaštvu.
Novi mogući zaštićeni svjedok ubistva Jovanovića još nije saslušan
Portal AnalitikaIzvor

Duško Jovanović ubijen je prije 11 godina, 27. maja 2004. godine, iz zasjede, na ulici ispred redakcije "Dana" dok je ulazio u svoj automobil. U njega je pucano iz vozila u pokretu. Ubice do danas nijesu identifikovane.

Jedini optuženi za saučesništvu NN osobama u zločinu je nekada poznati crnogorski sportista Damir Mandić. On nikada nije priznao da je pomagao ubicama, niti da zna bilo što o ubistvu Jovanovića. U pritvoru je oko devet godina. U Višem sudu u Podgorici u toku je ponovljeno suđenje, nakon što je oborena presuda kojom je Mandić bio osuđen na 18 godina zatvora.

Duže od decenije, koliko traje istraga ovog zločina, iz policije su - što zvanično, što nezvanično - saopštavali kako je ubistvo potpuno rasvijetljeno, kako sve znaju, ali nemaju i dokaze. Saopštili su čak i imena osumnjičenih za ubistvo, ali oni nikada nijesu i uhapšeni. U međuvremenu je jedan od navodnih ubica koje je označila policija, ubijen.

Tužilaštvo je desetak godina nakon zločina ponovo otvorilo istragu. Saslušano je više osoba, ali pomaka nema. Ispitan je i muškarac koji je takođe tražio status zaštićenog svjedoka. Pošto je danima trajala medijska predstava sa navodnim zaštićenim svjedokom, koji se čak pojavio pred kamerama, tužilaštvo ga je saslušalo i utvrdilo da je njegov iskaz neprihvatljiv i da mu se ne može vjerovati.

Potencijalni zaštićeni svjedok javio se i uredniku Dana Nikoli Markoviću, a da li je to ista osoba sa kojom je on, kako je prenio medijima, nedavno razgovarao u "jednoj trećoj zemlji" za sada se ne zna. Marković, koji je ujedno i predsjednik Komsiije za istrage ubistava i napada na novinare i imovinu medija, rekao je ranije da je sa urednikom Vijesti Mihailom Jovovićem, takođe članom Komisije, razgovarao sa osobom koja tvrdi da raspolaže informacijama o zločinu, te da je o tome obavijestio tužilaštvo, koje je sada na potezu.

U tužilaštvu još nijesu odlučili ko će i kada poći u "treću zemlju" da ispita mogućeg zaštićenog svjedoka, a on je informacije kojima raspolaže već saopštio policiji te države. Kako saznaje Portal Analitika, nakon što je u toj zemlji zatražio politički azil navodeći da mu ovdje prijeti smrt, te da mu je i porodica ugrožena zbog informacija kojima raspolaže, on je tamo saslušan.

Marković je nedavno izjavio da je taj svjedok u "trećoj zemlji" saslušan 20. marta, nakon čega su sa njim razgovarali Jovović i on u prisustvu nadležnih državnih organa te države.

- O tim razgovorima napravljene su službene zabilješke. Ne bih davao sud o njegovom iskazu, u kojima se pominju određena imena – kazao je ranije Marković, koji je dodao da je zanimljivo da su ljudi koji se bave istragama u toj zemlji rekli da iskaz potencijalnog zaštićenog svjedoka predstavlja materijal za ozbiljan rad.

Marković je kazao i da je ta osoba u početku odbijala da sarađuje sa crnogorskim državnim organima, ali da su ga "ubijedili da mora poštovati pravne procedure ako želi da se riješi taj slučaj".

Prvi crnogorski zaštićeni svjedok bio je Kolašinac Zoran Vlaović. Svjedočio je u procesu protiv optuženih za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Izgubio je status zaštićenog svjedoka nakon čega je nestao iz Crne Gore. Za njim je nedavno raspisana nacionalna potjernica. Vlaović je osoba osuđivana za najteža krivična djela, a kao nagradu za svjedočenje, dobio je slobodu.

Međunarodna zajednica i njene institucije, kao i domaća javnost, očekuju i traže od crnogorskih nadležnih institucija da riješe ubistvo Duška Jovanovića.

Ko je i zbog čega naručio zločin, ko su bile osobe koje su unajmljene da ispale smrtonosne hice, ko im je bio logistika još se ne zna. Jedini optuženi ćuti i tvrdi da je žrtva policije i tužilaštva.

K. K.

Portal Analitika