Fudbal

Finale LE: Najveće iznenađenje protiv branioca trona, Dnjepar - Sevilja

Najveća senzacija protiv majstora ovog takmičenja - u finalu Lige Evrope, večeras (20.45) na stadionu u Varšavi sastaće se ukrajinski Dnjepar, koga niko nije očekivao u završnom meču, i španska Sevilja, trostruki osvajač trofeja. Ono što daje dodatnu draž ovom spektaklu je činjenica da će prvi put pobjednik ići direktno u Ligu šampiona naredne sezone.
Finale LE: Najveće iznenađenje protiv branioca trona, Dnjepar - Sevilja
Portal AnalitikaIzvor

- Mnoge snove smo već ispunili u ovom ciklusu. Ušli smo u finale i sada je red na završni korak, da ostvarimo naš najluđi san, a to je osvajanje pehara. To bi bio neviđen uspjeh kako za nas, tako i za cijelu Ukrajinu - rekao je Denis Bojko, čuvar mreže ekipe iz Dnjeproptrovska, koja je u nokaut fazi izbacila Olimpijakos, Ajaks, Briž i Napoli.

Popularni ”ratnici svjetlosti”, inače, od 1989. nijesu unijeli nijedan trofej u svoje vitrine, a imaju ih ukupno pet (sve domaći, u okviru SSSR). S druge strane, Sevilja je tri puta dolazila do finala Lige Evrope i sva tri puta slavila, protiv Midlzbroa 2006. (4:0), Espanjola 2007. (2:2, penalima 3:1) i prošle godine u duelu sa Benfikom (0:0, jedanaestercima 4:2).

- Svi kažu da smo favoriti, ali ne smijemo o tome da razmišljamo. Ko smatra da imena pobjeđuju, opasno se vara. Ipak, nadamo se da ćemo mi biti osvajači i da ćemo sljedeće godine igrati Ligu šampiona, što je san svakog fudbalera - poručio je Aleks Vidal, krilni ofanzivac Sevilje.

Španskom predstavniku je ovo prilika da postane apsolutni rekorder po broju pehara u Ligi Evrope, jer sada sa tri trijumfa dijeli prvo mjesto sa Interom, Juventusom i Liverpulom. Najviše pehara u ovom takmičenju imaju Italijani (9), korak iza su klubovi iz Primere (8), a Ukrajinci su se jednom radovali (Šahtjor 2009).

PRETHODNIH PET FINALA
2010. Atletiko - Fulam 2:1 (prod.)
2011. Porto - Braga 1:0
2012. Atletiko - Bilbao 3:0
2013. Čelsi - Benfika 2:1
2014. Sevilja - Benfika 0:0 (4:2, pen.)

Portal Analitika