Društvo

SLUČAJ PROFESORICE DABANOVIĆ: Udarac nogom u lažni moral

Razmišljajući o slučaju profesorice Medicinske škole u Podgorici, neminovno se gomilaju mnogi slučajevi neuporedivo nemoralnijih poteza (jer protivzakonita radnja u principu je i nemoralna) neuporedivo važnijih i društveno moćnijih ličnosti nego što je Dabanović, koji nisu imali ni približno ovako teške posljedice. Sa druge strane, niko od odgovornih u obrazovanju, pa ni od roditelja, godinama ne protestuje zbog toga kako nam izgledaju djeca na tim proslavama, maturskim i polumaturskim?!
SLUČAJ PROFESORICE DABANOVIĆ: Udarac nogom u lažni moral
Portal AnalitikaIzvor

Verica Dabanović, profesorica farmaceutske grupe predmeta u Medicinskoj školi u Podgorici, sa stažom od 20-tak godina u prosveti, opustila se na proslavi maturanata i u momentu poziranja za grupnu fotografiju sa đacima stavila nogu, očigledno u šali, svom kolegi Radošu Malidžanu koji je čučao ispred nje, na rame.

Nakon toga, po hitnom je postupku dobila otkaz koji je potpisao direktor škole, Branimir Kostić. Protiv profesora Malidžana pokrenut je disciplinski postupak.

Svoju odluku o uručivanju otkaza Dabanović, direktor je obrazložio time da je profesorica snimljena u neprimjerenoj pozi za prosvjetne radnike, te da je nanijela štetu ugledu Medicinske škole.

Vijest o otkazu zbog nešto slobodnije poze na grupnoj fotografiji sa maturantima, obišla je region. 

Ministar prosvjete, Predrag Bošković, najavio je da će razgovarati sa nastavnicom i sa direktorom škole, nakon čega će, kako je dodao, biti odlučeno o narednim koracima, „uzimajući u obzir da je obrazovanje učenika na prvom mjestu i da oni ne treba da ispaštaju zbog odluka bilo profesora, bilo Ministarstva“.

U odbranu svoje omiljene profesorice stali su sami đaci, a od političkih subjekata oglasili su se Liberalna partija i PzP.

Kolege profesorkine iz škole nisu se oglašavale, osim što je predsjednica Sindikata prosvjetnih radnika Mileva Milovanović, kazala da crnogorska prosvjeta ima mnogo većih problema od jedne lijepe obnažene noge, a predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović najavio da će ta organizacija pokušati da pomogne profesorima Dabanović i Malidžan. maturaok

Sama Dabanović, odbijajući da komentariše otkaz, kazala je medijima da je angažovala advokata i najavila tužbu.

Kad se kola društvene osude slome na jednoj ženskoj nozi: Dobiti otkaz tako, iznenada, nije mala stvar. Možemo samo da naslućujemo što je sve prošlo kroz glavu ove mlade žene od momenta kada je napravila „fatalni“ potez za koji nije slutila da će joj ugroziti egzistenciju. Naravno, i ugled. Možemo samo da naslućujemo i koliko može da „prija“ ova iznenadna medijska popularnost, te kako se ona manifestuje na ličnom planu, u porodici, među prijateljima. Što joj sve govore, ko joj sve „puni glavu“, sa freškim otkazom u rukama?    

Da, puno je onih koji će reći – ali ona, koja čini ovako „nemoralne“ stvari trebalo bi da bude uzor mladim generacijama. Tačno. Kao što je najvjerovatnije tačno da je upravo profesorica Dabanović, sudeći po reakcijama samih đaka, neko sa kim oni imaju bliskiji odnos, i za koga su među svojim profesorima, posebno vezani. Biće da za to ipak postoji razlog koji je ona pokazala u učionici, predajući sve ove godine?

Razmišljajući na zadatu temu koju nam je postavila profesorica farmaceutskih predmeta u Medicinskoj školi u Podgorici, neminovno se gomilaju mnogi slučajevi neuporedivo nemoralnijih poteza (jer protivzakonita radnja u principu je i nemoralna) neuporedivo važnijih i društveno moćnijih ličnosti nego što je Dabanović. Možemo li se sjetiti jednog slučaja da su takve radnje imale za posljedicu sklanjanje iz javnog, privrednog ili političkog života, ili nedajbože, otkaz, ugroženu egzistenciju? Ali, razne vrste “muljanja“ gdje su u igri i milionske cifre, postale su, izgleda, društveno prihvatljive, dok se kola lome na obnaženoj nozi sa grupne fotografije na maturskoj večeri.

Da ne pominjemo one koji su i „zvanično“ sa one strane zakona, a koji postaju „žestoki momci“ pa i „žestoke cure“, medijski promovisani na sva zvona.              

A kako nam izgledaju djeca?: Zaista, kako je moguće da momenat opuštenosti na maturskoj večeri ugrozi egzistenciju jednoj mladoj ženi? Ili su joj egzistenciju ugrozili naš lažni moral i licemjerje?

Uostalom, vraćajući priču na polje djece i obrazovanja, kako je moguće da se niko od odgovornih u obrazovanju, pa ni od roditelja, godinama već ne zapita javno, niti protestuje zbog toga kako nam izgledaju djeca na tim proslavama, maturskim i polumaturskim?!

Hajde da malo razgovaramo o tome.polumaturaok

Petnaestogodišnjakinje koje izgledaju kao mame svojim vršnjacima, sa teškom večernjom šminkom, cipelama na platformama i štiklama od 13 cm, haljinama koje više otkrivaju nego što pokrivaju, neprimjerenim dekolteima i šlicevima... Dugi vještački nokti, vještačke trepavice, neke ukočene frizure, umeci, poze kakve viđamo na selfijima raznih „starleta“, a čije je osnovno zanimanje očigledno ono koje nazivaju najstarijim na svijetu. To je postala uobičajena slika sa naših polumaturskih i maturskih večeri. Proslave polumatura i matura kao vašar neukusa i očigledno pogrešnih estetskih uzora.

Pa „problem“ kojim autom doći na proslave... Treba  stati ispred restorana u kojima su organizovane i vidjeti taj vozni park!

A što je sa „modom“ da se na maturske, a odskora i na polumaturske večeri ide sa „partnerom“, odnosno sa „partnerkom“?! Ko li je to i kad izmislio? Među djecom, u periodu proslava zavlada prava panika – da li će me pozvati onaj ko bih željela da me pozove, da li će me ona odbiti ili je obećala nekom drugom...?

Fotografije maturanstkih „partnera“ i „partnerki“ ispred Dvorca na Kruševcu, u Podgorici, primjera radi, više liče na fotografije sa vjenčanja, nego na uvod u proslavu zrelosti, neku veselu uvertiru za akademski život i vršnjačko druženje...

Prilagođavanje nekim nametnutim šablonima ponašanja ili nešto drugo?

Sve to, frizure, dekoltei, štikle na dječijim stopalima, poršei i maserati, „popularni“ partneri i partnerke, sve je postalo stvar nezdravog prestiža.

I, je li neko iz crnogorskih škola ili iz Ministarstva reagovao nekada zbog toga? Da li je poznat slučaj nekog direktora osnovne ili srednje škole u Crnoj Gori da se obratio generaciji koja odlazi toplim, roditeljskim riječima, da im poželi sreću u životu i u daljem školovanju? Da im kaže: djeco, pazite se, ne pijte noćas, ne vozite brzo, dođite kući zdravo!

Ne, oči nam bode i zgražava nas, važna nam je samo obnažena noga profesorice Dabanović.

 

Gordana BOROVIĆ 

foto: Dan.co.me, Kolektiv.me

 

Portal Analitika