Zanimljivosti

Čovjek koji je inspirisao filmski serijal o Indijana Džonsu (VIDEO)

Oto Ran je, ni kriv ni dužan, postao omiljeni arheolog nacističke elite koja ga je angažovala da pronađe Sveti gral. Novac koji mu je ponuđen nije mogao da odbije i ugovor sa Đavolom je bio potpisan.
Čovjek koji je inspirisao filmski serijal o Indijana Džonsu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Poznavaoci njemačke istorije sa dobrim razlogom arheologa Ota Rana nazivaju "pravi Indijana Džons". Taj čovjek je zaista inspirisao legendarni filmski serijal, a od malih nogu je bio opsjednut pronalaskom grala iz kojeg je Isus Hrist pio na Poslednjoj večeri i u koji je skupljena njegova krv nakon raspeća.

Legenda kaže kako je sveti Petar gral donio u Rim gdje su ga Pape koristile kao svoj putir puna dva vijeka. Šta se na kraju dogodilo sa gralom opisano je u nekoliko legendi, a sve njih je od malena proučavao Ran.

On je vjerovao da će ga "Parsifal", delo Volframa fon Ešenbaha iz 11. veka, dovesti do Svetog grala. Na temelju svojih istraživanja došao je do zaključka da su Katari čuvali tajnu o lokaciji Svetog grala.

Vjerovao je da su tri katarska viteza sveti putir donijela u francuski dvorac Montsegur i tamo ga sakrila od Krstaša koji su 1244. masakrirali Katare.

Oto Ran je u dvorac otputovao 1931. godine. Sveti gral nije našao, ali je ispod dvorca otkrio pećine koje su Katari, a kasnije i Templari, koristili za svoje vjerske obrede. Tamo je pronašao i postolje na kome je, navodno nekada stajao Sveti gral.gral

To je bilo dovoljno da ubjedi Rana da je na pravom tragu, pa je o svojim istraživanjima napisao i knjigu "Krstaški rat protiv Svetog grala".

Upravo će zbog ove knjige Ran potpisati "ugovor s Đavlom" koji će ga na kraju koštati života.

Naime, 1933. godine arheolog je primio anonimni telegram u kome mu je ponuđeno da napiše nastavak svoje knjige za mjesečnu platu od 1.000 maraka.

- Ako pristajete, dođite na adresu 'Berlin - 7 Prinz Albrechtstrasse' - pisalo je na kraju telegrama.

Kako je bio u velikim finansijskim problemima, Ran je otišao na navedenu adresu. Na sopstveno iznenađenje, tamo ga je sačekao Hajnrih Himler, vodeći čovjek Hitlerovog SS-a. Tamo se dogodilo nešto o čemu Ran nikada nije mogao ni da sanja - upoznao je čovjeka koji je se Svetim gralom bio opsjednut više nego on sam.

 Himler je bio toliko opsednut Svetim gralom da je dvorac Vevelsburg već bio pripremio za dolazak slavnog putira. On je smatrao da bi Sveti gral nacistima mogao donijeti nadmoć u ratu za koji su se spremali.

Osim toga, Himler je vjerovao da bi kao novi vlasnik Grala dobio nadljudske sposobnosti i magične supermoći.

Ran, opijen primamljivom ponudom, ne samo da je prihvatio izazov da nađe Sveti gral, već se i učlanio u SS, iako nije podržavao nacističku politiku i ideologiju.

- Čovjek mora da jede. Šta sam trebao da uradim? Da odbijem Himlera? - upitao je Ran svog prijatelja koji ga je nekoliko nedelja nakon razgovora sa Himlerom sreo u crnoj kožnoj uniformi SS-a.

Osim velike plate, Himler mu je ponudio i neograničena sredstva za ekspediciju koja je imala samo jedan cilj - pronaći Sveti gral. A dali je Ran u tom poduhvatu uspio ostaje misterija.

 

Blic.rs

Portal Analitika