Svijet

RAMA: Albanija želi bolju saradnju sa Srbijom

Albanija želi da poboljša saradnju sa Srbijom i da dvije države zajednički napreduju ka Evropskoj uniji, rekao je albanski premijer Edi Rama.
RAMA: Albanija želi bolju saradnju sa Srbijom
Portal AnalitikaIzvor

"Mi želimo da poboljšamo saradnju sa Srbijom i da zajedno postignemo napredak na putu mira, saradnje i integracije u EU", rekao je Rama uoči sjutrašnjeg dolaska u Tiranu srpskog premijera Aleksandra Vučića.

AFP ističe da će to biti prva zvanična posjeta Albaniji jednog predsednika vlade Srbije.

Vučić će sjutra razgovarati sa Ramom, a u četvrtak će govoriti na ekonomskom forumu u Tirani, na kome učestvuju lideri država regiona.

Albanski premijer bio je u posjeti Beogradu prije šest mjeseci, što je bila prva posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u poslednjih 68 godina.

Poslije razgovora Vučića i Rame uslijediti sastanak dvije delegacije posle kojeg će premijeri održati zajedničku konferenciju za novinare.

Prema riječima portparola albanske vlade, još se čeka da protokol premijera Srbije potvrdi njegove susrete i s drugim albanskim zvaničnicima kao što su predsjednici države, skupštine ili gradonačelnik Tirane.

Drugog dana posjete Tirani premijer Srbije će učestvovati na prvom zasjedanju Bečkog ekonomskog foruma, najavljenog za 28. maj.

Bečki ekonomski forum okupiće premijere nekoliko jadranskih i crnomorskih država.

Vučić je u ponedjeljak kazao da su Albanija i albanski narod u ekspanziji, i ekonomskoj i političkoj, i da Srbija mora voditi računa o tome da ima veoma dobre odnose i da nastoji da u toj zemlji ima što veći broj investitora, kao i trgovinski suficit.

Podsjetivši da je to prva posjeta srpskog premijera Albaniji u istoriji, on je kazao da, osim o uspostavljanju boljih odnosa, želi da razgovara i o svemu što trenutno dijeli te države, smatrajući da to može da se premosti.

 

MINA

Portal Analitika