Svijet

SAD: Rusi pale leševe svojih vojnika

Rusija toliko želi da sakrije učešće svoje vojske u Ukrajini da je kupila mobilne krematorijume kako bi uništila tijela svojih poginulih vojnika, piše Blumberg.
SAD: Rusi pale leševe svojih vojnika
Portal AnalitikaIzvor

Blumberg navodi da to tvrde poslanici SAD-a koji su ovog proljeća putovali kroz Ukrajinu.

Sjedinjene Države i NATO dugo tvrde da se nekoliko hiljada ruskih vojnika bori uz separatiste u istočnoj Ukrajini, kao i da vlada Rusije ne samo da krije učešće svoje vojske, nego i smrt svojih vojnika.

„Ruski lideri su sve manje i manje sposobni da sakriju činjenicu da se njihovi vojnici bore i umiru u velikom broju u Ukrajini“, istakao je u martu zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksander Veršbou.

Kako se navodi, otuda i ekstremne mjere kako bi se uništili dokazi.

„Rusi pokušavaju da sakriju svoje žrtve tako što sa sobom nose mobilne krematorijume. Oni svoju umješanost ne kriju samo od svijeta već i od ruskog naroda“, navodi predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, republikanac Mek Tornberi.

Tornberi ističe da je vidio dokaze o krematorijumima i od izvora iz SAD-a, ali i iz Ukrajine. On, kako navodi, ne može da daje više detalja o povjerljivim informacijama, ali insistira da vjeruje u te izveštaje.

Predstavnik Set Maulton, bivši oficir vojske SAD-a i demokrata u Odboru Predstavničkog doma za oružane snage je bio sa Tornberijem u Ukrajini krajem marta. On je tada tvitovao o mobilnim krematorijumima, ali nije otkrio svoje izvore.

Kako ističe, te informacije nisu samo došle sa ukrajinske strane.

„Čuli smo o tome iz više izvora dok smo bili tamo, dovoljno da budem siguran u istinitost informacije“, ističe Multon.

I Tornberi i Multon su saglasni sa procjenama Veršboua da ruski predsjednik Vladmir Putin pokušava da održi stav da se njegovi vojnici ne bore u Ukrajini.

Prema Multonovim riječima, dokazi o mrtvim ruskim vojnicima bi izazvali Putinu probleme u njegovoj zemlji.

Ruski i ukrajinski blogeri i aktivisti zbog toga sastavljaju listu ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, uključujući i detalje o njihovoj službi, kao i okolnosti njihove smrti. Osim toga, nove organizacije u Rusiji koje predstavljaju porodice vojnika izašle su u javnosti i izazvale Putinovu zvaničnu priču.

„Rusija očigledno ima problema u svojoj zemlji zbog žrtvi koje imaju u tom ratu. Činjenica da su se okrenuli spaljivanju tijela svojih vojnika je užasavajuće i sramno“, navodi Multon.

Postojali su nepotvrđeni izvještaji o tome da Rusija koristi mobilne krematorijume već mjesecima, uključujući i procurele snimke na kojima se to vidi. Međutim, nikada poslanici SAD-a nisu zvanično potvrdili da američki zvaničnici vjeruju u te tvrdnje.

Direktor ukrajinske bezbjednosne službe Valentin Nalivajčenko rekao je u januaru da je sedam krematorijuma na kamionima u periodu od četiri dana prešlo u njegovu zemlju.

„Svaki od tih krematorijuma može da spali osam do deset tijela dnevno“, rekao je on tada.

Za mnoge u Vašingtonu ruske žrtve predstavljaju rijetku Putinovu slabu tačku, onu koju bi trebalo koristiti osim obezbjeđivnja oružja ukrajinskoj vojsci.

Izvor: b92.net

Portal Analitika