Svijet

Žeđ posljedica rata u Jemenu

Gotovo dvije trećine stanovništva ratom razorenog Jemena nema pristup vodi za piće, dva mjeseca od početka vazdušne kampanje koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika Huta, saopštila je humanitarna agencija Oksfam.
Žeđ posljedica rata u Jemenu
Portal AnalitikaIzvor

"Vazdušni udari koji traju, borbe na terenu i nestašica goriva znače da je dodatnih tri miliona Jemenaca sada bez vode za piće, čime je ukupan broj stanovnika Jemena bez pristupa čistoj vodi i higijenskim uslovima porastao na najmanje 16 miliona", navodi se u saopštenju organizacije sa sjedištem u Britaniji, koje prenosi Tanjug.

"To je jednako zbiru stanovnika Berlina, Londona, Pariza i Rima", rekao je direktor Oksfama za Jemen Grejs Omer, a prenio je AFP.

Čak i prije eskalacije sukoba, gotovo polovina stanovništva ove siromašne države nije imala pristup čistoj vodi za piće, navodi se u saopštenju Oksfama.

Vazdušni udari i borbe na terenu u trajanju od više sedmica doveli su do oštećenja i prekida većih dijelova vodovodne mreže, stoji u saopštenju ove organizacije.

"Ljudi su prinuđeni da piju nebezbjednu vodu usljed raspada lokalnih vodovodnih sistema, što dovodi do visokog rizika od bolesti opasnih po život, poput malarije, kolere i dijareje", dodaje se u saopštenju.

Saudijska Arabija sa svojim koalicionim partnerima pokrenula je 25. marta operaciju “Odlučna oluja”, kako bi odbranila vladu jemenskog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika.

Operacija je prekinuta 21. aprila, da bi dan kasnije započela druga pod nazivom “Obnova nade”, usmjerena na političke i mirovne napore.

Koalicija nije, međutim, isključila mogućnost upotrebe sile u slučaju prijetnji i napredovanja Huta unutar Jemena, a povremeni vazušni udari i granatiranje su nastavljeni.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika