Abiznis

Cdu: Primjena novog Zakona o strancima – loši efekti i gore posljedice

U očekivanju da se suspenzija primjene novih zakonskih odredbi koje regulišu zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori učini na pravno valjani način, Crnogorska demokratska unija (Cdu) želi da sve one koji su učestvovali ili sada učestvuju u procesu donošenja i primjene tih novih propisa, kao i cjelokupnu crnogorsku javnost, podsjeti na nekoliko važnih činjenica.
Cdu: Primjena novog Zakona o strancima – loši efekti i gore posljedice
Portal AnalitikaIzvor

Prvo, šteta nastala dosadašnjom primjenom propisa, samo u segmentu nenaplaćenih poreza i doprinosa je veća od 2 (dva) miliona eura, i to u vrlo konzervativnoj projekciji. Pretpostavljamo da i oni koji su projektovali ovakve propise vode računa i o toj posljedici njihove primjene.    

Drugo, odredba koja reguilše obavezu inostranih kompanija, pa i onih najvećih, da se, prilikom odabira i imenovanja izvršnih direktora, obrate lokalnom zavodu za zapošljavanje,  predstavlja tešku kompromitaciju ukupnog napora da se privuku ozbiljne inostrane investicije, kao i kompanije koje mogu biti nosioci ili značajni učesnici u procesu modernizacije naše cjelokupne privrede, ne samo njenog turističkog segmenta. Takva odredba, koja podsjeća na administriranje iz doba državnog socijalizma i čuvenih “petoljetki”, je apsolutno neodrživa, jer će, prije ili kasnije, otjerati ozbiljne inostrane investitore iz Crne Gore. Nadamo se da odgovorni imaju rješenje i za ovu situaciju.   

Treće, u samoj proceduri prijave stranih radnika, doći će do neizbježne blokade i raspada sistema već početkom juna. Određene teškoće i zastoji su, posljednjih godina, postojali upravo u tom periodu, kada se dešavalo da ljudi kampuju ispred lokalnih jedinica MUP-a, kako bi stigli na red da predaju svoj zahtjev za privremeni boravak. Ove godine će taj problem biti doveden do maksimuma, jer će u junu u red za prijave doći i oni koji to, iz razloga (ne)primjene novijh propisa i haosa koji je proizveden, nijesu mogli da učine ni u aprilu, ni u maju. Izražavamo bojazan da nadležni nemaju rješenje za tu vrstu kolapsa koji nas očekuje, a još manje izvor iz kojih će nadomjestiti štetu koja može dostići 10 (deset) miliona eura, na osnovu propuštene mogućnosti za naplatu poreza i doprinosa.

Postojeće zakonsko rješenje izazvalo je i mnoge druge loše posljedice – od kojih je svakako najgora ona što se unosi opšta zabuna, pometnja i nesigurnost, i to u oblast koja ne trpi takve nejasnoće i nelogičnosti. Ne želimo da vjerujemo da je nekome bila namjera da na ovaj način ugrozi i blokira našu turističku ponudu i liši nas prihoda koji turistička privreda donosi crnogorskom budžetu.

Cdu je apsolutno saglasna, jer to jedan od naših temeljnih stavova, da treba forsirati zapošljavanje naših građana i da je neophodno posebno zaštititi domicilne radnike. To je, uostalom, dio našeg programa koji govori o tzv. “ekonomskom patriotizmu” i potrebi pravilnog korištenja svih domaćih resursa i potencijala, uključujući ljudske. Ali, to se ne može učiniti na silu ili na prečac. Potreban je sistemski pristup, koji će značiti regulisanje sektora ljudskih resursa u više faza, uz pažljivo planiranje i kontrolisanje procesa koji nas, poslije određenog višegodišnjeg perioda, može dovesti u situaciju da naši ljudi, njihovo obrazovanje, potencijali i kvaliteti, i zaista predstavljaju jedan od oslonaca razvoja naše ukupne ekonomije. Taj cilj ne smije biti ugrožen, niti kompromitovan usvajanjem i primjenom propisa koji nanose trajnu štetu našoj privredi i životnim interesima svih naših građana, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika