Društvo

Studenti se žalili na profesorku Bečanović

Grupa studenata Odsjeka za srpskijezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću zatražila je zaštitu od uprave te univerzitetske jedinice i Univerziteta Crne Gore, optužujući profesoricu Tatjanu Bečanović za neetičko i neakademsko ponašanje, prijetnje i provokacije na etničkoj i nacionalnoj osnovi.
Studenti se žalili na profesorku Bečanović
Portal AnalitikaIzvor

U pismu 18 studenata druge godine navodi se da je Bečanović u toku predavanja 21. aprila negodovala zbog rezultata ankete u kojoj su je studenti ocijenili prosječnom ocjenom 2,5, piše Pobjeda.

"Najprije je počela prebrojavati srbiste, a ubrzo su nam upućene i prijetnje: "Platićete mi!“, "Ko ste vi da me tako ocjenjujete", "Vi i Adnan Čirgić ćete me ocjenjivati!?" U tom trenutku osjetili smo se ugroženi i nezaštićeni", navedeno je u pismu.

Bečanović je potom, kako tvrde studenti, počela prozivati profesore sa Odsjeka za srpski jezik.

"Kako jedna Draga Bojović može da ima veću ocjenu od mene? Šta mislite da se pokoljemo Lidija Tomić i ja? Pa tu bi bilo krvi do koljena" rekla je, prema pritužbi studenata, profesorica Bečanović.

Studenti kažu i da je Bečanović nakon predavanja, u toku kojeg se obraćala samo studentima Odsjeka za crnogorski jezik, zakazala termine završnog i popravnog završnog ispita, bez konsultovanja sa njima.

Prinuđeni smo da vam se obratimo ovim putem jer se danas pitamo šta će dalje biti i kakve još posljedice možemo da očekujemo. Smatramo daje anketa prilika ne samo da pohvalimo nečiji rad, već i da izrazimo nezadovoljstvo i kritike ukoliko je to potrebno, pa je stoga na ovom predavanju ugrožena naša sloboda mišljenja i govora piše u pismu studenata upravi Fakulteta.

Dalje se navodi da se profesorica Bečanović ,,i inače vlada protivno etičkom kodeksu akademske sredine".

Njeni kursevi Tumačenje književnog djela 1 i 2 su sa književno-teorijskog aspekta nedopustivo jednostrani. Od 17 pristupa obrađenih u Književnim teorijama 20. vijeka, knjizi objavljenoj 2009. godine u izdanju beogradskog Službenog glasnika, profesorica Bečanović se dosljedno koristi samo jednim semiotičkim, a ostale samo pominje ili ih uopšte ne pominje tvrde studenti.

Oni smatraju da je to protivno ,,dobroj akademskoj i praksi nauke o književnosti, koja sigurno ne bez razloga propagira metodološki pluralizam".

Barović: Bečanović prekršila etički kodeks, na potezu i Sud časti

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Barović rekao je Pobjedi da nema nikakve sumnje da je profesorica Bečanović prekršila etički kodeks i da njeno ponašanje prema studentima Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti zaslužuje raspravu na Sudu časti. Pismo studenata će, kaže, proslijediti organima Univerziteta Crne Gore.

"Dobio sam pismo studenata koje su potpisali imenom i prezimenom, uz brojeve indeksa. Pismo je upućeno na nekoliko adresa. U potpisu je 18 studenata koji su uz puno ime i prezime ostavili i brojeve indeksa. Kad se na taj način neko obrati upravi fakulteta, onda je problem zaista ozbiljan. Pismo ću proslijediti upravi UCG da se upoznaju i odluče o daljim koracima. Nema nikakve sumnje da je ovo problem koji zaslužuje da se njim pozabavi Sud časti UCG, jer je profesorica Bečanović prekršila etički kodeks", kazao je Barović.

Bečanović: Orkestrirani napad iza kojeg stoji Barović

Profesorica Tatjana Bečanović kazala je Pobjedi da je autorstvo studentskog pisma veoma sporno i da se radi o "orkestriranom napadu na nju“, iza kojeg stoji dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović.

"Da su studenti autori, pa i da razmotrim to pismo. Međutim, po stilu kojim je pisano, po nekim informacijama koje se iznose, definitivno se radi o frustracijama njihovih profesora, a ne o studentima. To je orkestrirano, naravno, uz pomoć našeg dekana Gorana Barovića", navela je ona. Prema njenim riječima, studenti Studijskog programa za srpski jezik samo su poslužili kao instrument u "više nego podlom obračunu" sa njom.

Portal Analitika