Društvo

Đaci neće u školu dok se Dabanović ne vrati, direktor obećao da će povući otkaz

Maturanti i učenici trećeg razreda Medicinske škole juče su ispred Ministarstva prosvjete protestovali zbog otkaza profesorici Verici Dabanović i najavili nove proteste i bojkot nastave, sve dok se nastavnica koja je dobila otkaz zbog obnažene noge na fotografiji sa maturske večeri ne vrati na posao, piše Pobjeda. Istovremeno, direktor Medicinske škole u Podgorici Branimir Kostić saopštio je za TV Vijesti da će profesorka Dabanović, koja je nedavno dobila otkaz zbog neprimjerene poze na fotografiji sa maturske večeri, biti vraćena na posao do kraja školske godine. Ovu odluku je Kostić donio nakon sastanka u Ministarstvu prosvjete kojem su prisustvovali profesorica Dabanović i resorni ministar Predrag Bošković, javila je TV Vijesti.
Đaci neće u školu dok se Dabanović ne vrati, direktor obećao da će povući otkaz
Portal AnalitikaIzvor

Ranije juče, ministar Bošković je, kako je medijima saopšteno iz ovog resora, rekao đacima da će razgovarati sa nastavnicom i direktorom škole, te da će nakon toga biti odlučeno o narednim koracima, uzimajući u obzir da je obrazovanje učenika na prvom mjestu i da oni ne treba da ispaštaju zbog odluka bilo profesora, bilo Ministarstva.

,,Nema Vere, nema škole“ Maturanti i učenici trećeg razreda Medicinske škole nosili su transparente na kojima je pisalo ,,Vera je naš ponos“, ,,Nema Vere, nema škole. Volimo te“, ,,Mature nema ako nas Vera ne sprema“, ,,Verin otkaz, Kostiću na obraz“... Đaci smatraju da je njihovoj profesorici napravljena velika nepravda. Ona je, kako su kazali medijima, omiljena među učenicima, zato neće ni da idu na nastavu, niti da polažu stručni ispit dok se ne vrati na posao. Učenici trećeg razreda kažu da neće prihvatiti da profesorica Dabanović ostane samo do kraja ove školske godine, već hoće da im predaje i naredne. Poručuju da neće odustati od zahtjeva i da će proteste nastaviti u krugu škole. Novi bojkot nastave i protest zakazan je za danas. Direktor škole Branimir Kostić je ranije obrazložio odluku o otkazu time da je profesorica snimljena u neprimjerenoj pozu za prosvjetne radnike, te da je nanijela štetu ugledu Medicinske škole. Verica Dabanović angažovana je kao honorarna nastavnica farmaceutske grupe predmeta i predaje u trećem i četvrtom razredu. Radni angažman joj je, odlukom uprave škole, prestao 20. maja. Direktor je o tome obavijestio Ministarstvo prosvjete i pokrenuo disciplinski postupak i protiv profesora Radoša Malidžana, preko čijeg je ramena, na spornoj fotografiji na kojoj je grupa maturanata, profesorica Dabanović prebacila nogu.

profesorkaNakon otkaza, reagovali su, podsjetimo, i predstavnici političkih partija, ocjenjujući da je otkaz preoštra mjera. Predsjednica Sindikata Mileva Milovanović kazala je ranije da crnogorska prosvjeta ima mnogo većih problema od ,,jedne lijepe obnažene noge“. Ona je medijima kazala da je profesorica Dabanović ,,dobar čovjek i pedagog, da je djeca obožavaju“ i da su tražili od uprave da je vrati na posao.

- Ne opravdavam postupak koleginice, ali se zapravo radi o tome da je fotograf uhvatio momenat šale dok su se učenici i profesori namještali za fotografisanje – kazala je ranije Milovanović.  Predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović najavio je da će ta organizacija pokušati da pomogne profesorima Dabanović i Malidžanu i da sumnjaju da nije ispoštovana procedura prilikom otkaza. (Pobjeda, Foto: Kolektiv)

Portal Analitika