Abiznis

Orascom: Savio misli da je Mamula u Makedoniji

Kompanija Orascom odustala je od dalje komunikacije sa predsjednikom emeritusom Inter Press Servisa, Robertom Saviom u vezi sa projektom restauracije tvrđave Mamula, jer, kako tvrde, on ne zna ni gdje se nalazi ostrvo Lastavica i kojoj se državi obraća.
Orascom: Savio misli da je Mamula u Makedoniji
Portal AnalitikaIzvor

Iz te kompanije su, u skladu sa principima transparentnosti i otvorenosti za sve informacije koje poštuju u poslovanju, obavijestili bivšeg generalnog direktora UNESCO Federika Majora, bivšeg predsjednika Savjeta Međunarodne unije za zaštitu prirode, Ašoka Koslu, Savia i generalnog sekretara UN Konferencije o čovjekovoj okolini 1972 , Morisa F. Stronga o namjeri da im pojasne projekat restauracije tvrđave Mamula.

„Nakon što smo primili dva e-maila od g. Savia, odustali smo od dalje komunikacije jer smo shvatili da on vjeruje da se ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula nalaze u - Makedoniji“, kazali su iz Orascoma.

Kako su pojansili, u posljednjem e-mailu koji im je Svaio uputio, nekoliko puta pominje vladu te susjedne države kao odgovornu za projekat Mamula.

„Nakon što smo uvidjeli da Savio nije dobro informisan o kojoj državi je riječ, odustali smo od dalje komunikacije, a na crnogorskoj javnosti je da procijeni koliko je relevantan i kompetentan potpisnik koji ne zna gdje se nalaze ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula i kojoj se državi obraća“, zaključuje se u reagovanju.

2505mail
Savio je uputio pismo predsjedniku Skupštine, Ranku Krivikapiću, u kojem ga je obavijestio da je ostao pri stavu da je potrebno razmotriti odlaganje usvajanja Ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom.

Među potpisnicima pisma koji su ostali pri tom stavu si i Mayor, Khosla i Strong.

Potpisnici pisma, koje je potpisao i bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Boutros Boutros-Ghali, ranije su predložili da Skupština odloži tu odluku "sine die", dok se ne obavi detaljna studija, kao i da se razmotre i razmijene mišljenja o mogućim alternativnim rješenjima, uključujući prikupljanje sredstava i uopšte finansiranje odgovarajuće rehabilitacije tvrđave Mamula i ostrva Lastavica.

Boutros-Ghali je u četvrtak u pismu upućenom direktoru Orascom Developmenta, Samihu Sawirisu, ohrabrio tu kompaniju da nastavi sa naporima koje čine na sprovođenju projekta na ostrvu Mamula.
Portal Analitika