Svijet

Mafija 1980. ubila Matarelinog brata, umro mu je na rukama

Jedna crnobijela fotografija na kojoj je ranjeni muškarac i jedan drugi muškarac koji ga izvlači iz auta u očajničkim pokušajima da mu pomogne, ponovo je postala aktuelna nakon što je Serđo Matarela imenovan za predsjednika Italije.
Mafija 1980. ubila Matarelinog brata, umro mu je na rukama
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o najstrašnijem momentu koji se desio u porodici Matarela, kada je 6. januara 1980. godine, u Ulici slobode (Via Liberta) u Palermu sa osam hitaca iz pištolja ubijen predsjednik regiona Sicilija, Piersanti Matarela (44), stariji brat Serđa Matarele.

Ubila ga je Kozanostra, sicilijanska mafija, pred ženom, djecom i drugim članovima porodice Matarela, koji su zajedno toga dana krenuli na misu. 

Današnjem predsjedniku Italije, brat je preminuo na rukama, na putu za bolnicu i taj će mu dan od prije više od 35 godina promijeniti život i njega lično. Postao je privatno zatvoreniji i rezervisan ali će istovremeno, odlučiti da ostavi za sobom mirni život docenta univerziteta u Palermu i da se posveti politici.

Ubistvo Piersantija Matarele bilo je jedno od prvih ubistava mafije  značajnih političkih ličnosti.  

matarelabrat1ok

Čuvenu fotografiju, zapravo niz fotografija, napravila je poznata italijanska fotografkinja Leticia Batalja (Letizia Battaglia), koja je, valjda i stoga što nas ponekad odredi i naše ime, a njeno, Batalja, u prevodu znači “borba”, cijeli život posvetila borbi protiv mafije, na njen, umjetnički način.

Kazaće novinarima da je to bio miran praznični dan, da je slučajno naišla Ulicom slobode i da je vidjela auto sa pet – šest ljudi oko njega. Mislila je, kaže da je bio neki saobraćajni udes i napravila nekoliko slika. Tek će koji trenutak kasnije saznati da je teško ranjeni čovjek bio predsjednik regiona Sicilija. Za njegovog brata Serđa, nije ni slutila da će postati predsjednik Italije, ali je njegov izbor okarakterisala riječima da će biti “revolucionaran”.     

matarelabracaok

Biografija Serđa Matarele: Italijanski predsjednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella), koji je na toj funkciji od 3. februara ove godine, nakon što je ostavku dao Đorđo Napolitano, je četvrti sin Bernarda Matarele, italijanskog demohrišćanskog  političara i višestrukog ministra pedesetih i šezdesetih godina prošloga vijeka. Rođen je 23. jula 1941. godine u Palermu, glavnom gradu Sicilije.

On je i mlađi brat Piersantija Matarele, predsjednika regiona Sicilija, koga je mafija 1980. ubila u Palermu.

Serđo Matarela je diplomirani pravnik, diplomirao je na rimskoj Sapienci, i profesor je parlamentarnog prava na Univerzitetu u Palermu.

Na listi demohrišćana u predstavničkom domu italijanskog Parlamenta je bio od 1983. do 2008. 

Bio je ministar obrazovanja u sedmoj Andreotijevoj vladi 1989., ali je podnio ostavku s drugim ministrima iz demohrišćanske ljevice, u znak protesta zbog zakona koji dopustio Berluskoniju da zadrži u vlasništvu tri televizijske mreže (u zemljama članicama Evropske unije pojedinac je smio posjedovati najviše 50 posto jedne televizijske mreže).

Ranih devedestih bio je glavni urednik stranačkog lista “Il Popolo”.

Predložio je izborni zakon, prihvaćen 1994., kojim su tri četvrtine mandata sticane u uninominalnim izbornim jedinicama, a četvrtina na stranačkim listama. Taj zakon, popularno nazvan Matarelum (Mattarellum, smatrao se vododijelnicom između italijanske “Prve” i „Druge” republike. Po njemu su održani izbori 1994., 1996. i 2001.

U raspadu Demohrišćanske stranke uslijed antikorupcijske istrage Mani pulite  (Čiste ruke bio je među osnivačima Italijanske narodne stranke (PPI), te se zauzimao da ta stranka zajedno s postkomunističkom Demokratskom strankom ljevice (PDS) stupi u koaliciju Maslina pod Prodijevim vođstvom. Držao je više resora u vladama Masline do 2001. Bio je ministar obrane, a  tokom tog mandata je ukinuo obavezni vojni rok.

Od 1998. do 2000. godine bio je zamjenik premijera Massima D'Aleme.

Prije četiri godine izabran je za sudiju Ustavnog suda.

Matarela je bio oženjen Marizom Kjaceze (Marisa Chiazzese), ćerkom rektora univerziteta u Palermu, Laura Kjacezea. Umrla je prije dvije godine. Ubijeni brat Piersanti bio je oženjen njenom sestrom, Irmom.

Serđo Matarela ima još jednu sestru, Marinelu, i brata Antonina.

Otac je troje djece, Laure (Laura), Franćeska (Francesco) i Bernarda Đorđa (Bernardo Giorgio).

Portal Analitika