Svijet

Četvorke 65-godišnje majke se bore za život

Četvorke 65-godišnje majke Anegret Raunik, rođene prije par dana u 26. nedjelji trudnoće, bore se za život i eksperti smatraju da svo četvoro djece, ipak, neće otići kući zdravi.
Četvorke 65-godišnje majke se bore za život
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Sva djeca neće otići kući zdrava", rekao je profesor Mario Ridiger sa Univerzitetske klinike u Drezdenu i dodao da se u takvim slučajevima radi, prije svega, o problemima pluća, crijeva, očiju i mozga.

To mišljenje dijeli i profesor Matijas Bekman sa Univerzitetske klinike u Erlangenu, koji je, kako prenosi tabliod "Bild", danas rekao da će možda dvoje djece biti sa invaliditetom i da će ih ona, koja će i sama sa 80 godina imati invaliditet, morati da njeguje.

Djeca Neta, (655 grama i 30 centimetara), Dries (960 grama, 35 centimetara), Benc (680 grama, 32 centimetra) i Fjon (745 grama i, 32,5 centimetara) bore se da prežive, a profesor Gerhard Jorh sa Univerzitetske klinike u Magdeburgu kaže da djeca, rođena u tom stadijumu, umiru još u prvoj nedjelji života i da najveća opasnost vrijeba od bolesti pluća, krvotoka, infarkta mozga, infekcija, problema sa crijevima i otkazivanja bubrega.

Trudnoća ove 65-godišnjakinje, vještački oplođene, i njenih četvorki izazvala je veliku medijsku pažnju, ali i kritike njemačkih političara, koji joj prebacuju neodgovornost i ukazuju na opasnosti vještačke oplodnje starijih žena.

"Ovaj slučaj smatram sumnjivim i on ne smije i ne može postati uzor nikome", rekao je zamjenik šefa poslaničkog kluba socijaldemokrata Karls Lauterbah magazinu "Špigel" i dodao da su tu "iz ljekarskog i etičkog ulga granice prekoračene".

On je upozorio na sve rizike koje sa sobom nose trudnoće u starosti do kojih se došlo vještačkom oplodnjom, a slično je reagovao i ekspert za zdravlje iz redova demohrišćana Jens Špan, napominjući da je ta trudnoća veliki rizik i za majku i za djecu.

"Čak i kada je to medicinski moguće, mora se čovjek zapitati da li je to smisleno", rekao je Špan, povodom trudnoće 65-godišnje samohrane žene, koja je već 13 puta bila majka, a sada dobila četvorke. Penzionerka, nekadašnja učiteljica ruskog i engleskog jezika, pokrenula je senzibilna etička pitanja svojom vještačkom trudnoćom, koju je pratila televizija RTL i samo na Fejsbuk stranici "Špigla" izazvala komentare stotine građana.

Raunik, najpoznatija njemačka trudnica-baka, brani svoju odluku, stavom da bi svako trebalo da živi onako, kako želi. Deseto po redu dijete 65-godišnje berlinske učiteljice, sin Felten, smatra da je loše što je njegova majka izabrala taj put.

"Moja najmlađa sestra Lejla je 10 godina stara i znam da je u školi nailazila na podsmjehe, jer joj majka izgleda kao baka. Kako će tek biti sa ovim četvorkama", upitao je mladić, čiji je otac umro 2008. godine.

Izvor: b92.net; foto: klix.ba

Portal Analitika