Region

Srpske ljepotice terorišu Italiju

Ohrabrene blagim kaznama, žene iz Srbije sve češće kradu po buticima u italijanskim gradovima, ali i provaljuju u stanove kalauzima!
Srpske ljepotice terorišu Italiju
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji u nizu kriminalnih poduhvata dogodio se početkom mjeseca, kada je srpska ljepotica Katarina Drčelić, uz pomoć dvojice saučesnika, ojadila rimske butike, otevši garderobu i torbe u vruhednosti od čak 30.000 eura. Akcija je bila dobro osmišljena, a lopovi su upotrebljavali spravu kojom su neutralisali elektronsku zaštitu robe od krađe.
(Pre)blage kazne
Zbog ovog slučaja i sličnih poduhvata italijanska javnost već godinama zahtheva pooštravanje kaznene politike za strance: iako je u krivičnom zakonu Italije za sitne krađe propisana kazna do tri godine zatvora, počinioci često dobijaju tek uslovnu i novčanu kaznu, uz zabranu povratka u zemlju. To kao da motiviše srpske šanere, kojima su omiljena meta gradovi na sjeveru Apenina: Milano, Verona, Venecija… pa se šaniranja prihvataju i amateri.
Bjekstvo
Lopove od karijere kazne kućnog zatvora ne mogu obeshrabriti da se vrate zanatu. Primjer za to je slučaj Sanele Marinković (22), koja je u novembru prošle godine pobjegla iz kućnog zatvora u Italiji, gdje je služila jednogodišnju kaznu zbog pljački. Ona je u februaru uhapšena tokom pljačke stana u sicilijanskom gradu Kataniji, zajedno sa Viktorijom Đorđević (27). One su tokom dana, dok su vlasnici bili odsutni, upadale u stanove i odnosile novac, nakit i tehniku, a policija ih sumnjiči za više od 20 razbojništava. Obe su osuđene na kaznu od godinu dana kućnog zatvora, ali je Marinkovićeva pobjegla najverovatnije u Srbiju.
Ne objavljujte na Fejsbuku da ste na odmoru
Provale više nego sitne krađe dela su koja uznemiravaju italijansku javnost. Poslednjih godina sa porastom broja stranih bandi koje provaljuju u stanove, policija sve češće savjetuje Italijane da ne objavljuju na društvenim mrežama da odlaze na put i ostavljaju stan prazan. Ipak, ženskim provalnicama nekada je dovoljno i par minuta vremena za premetačinu stana. Takav je slučaj Violete Radisavljević (23), uhapšene u oktobru 2013. godine u Bergamu, koja je, nedjeljama motreći na tipovani stan, sačekala da vlasnik ode do prodavnice da bi provalila u njegov dom. Imala je i saučesnicu, takođe Srpkinju, koja je čuvala stražu i zagovarala vlasnika stana. Krađe su nerijetko i porodični biznis, kako pokazuje hapšenje dvije Srpkinje - Ane (34) i Maše (32) Dorić, iz novembra 2013. Njih dve su, uz pomoć trojice braće Racković, ojadile više vila i stanova u Trstu i Milanu, a pored novca, otimale su i nakit. (Blic)

ljep
Portal Analitika