Društvo

RAKOČEVIĆ: Izvršiti dubinske pretrage kako bi se otkrila eksplozivna sredstva

Nakon što je nedavno u Njegoševom parku u Podgorici, pronađena bomba kašikara sa osiguračem, kriminolog Velimir Rakočević u razgovoru za Radio AntenaM poručuje da nadležne instutucije moraju veću pažnju posvetiti tom problemu, kako bi se izbjeglo da neko nastrada.
RAKOČEVIĆ: Izvršiti dubinske pretrage kako bi se otkrila eksplozivna sredstva
Portal AnalitikaIzvor

Bomba u Njegoševom parku prije oko sedmicu dana otkrivena je slučajno. Naime, pas koji je bio u pratnji vlasnika igrajući se naišao je na bombu, a to je primijetio vlasnik i pozvao policiju. Službenici MUP-a uništili su je na licu mjesta, jer zbog korodiranog stanja i oštećenosti pojedinih djelova eksplozivna naprava nije bila bezbjedna za transport. Profesor na Pravnom fakultetu, kriminolog Velimir Rakočević u izjavi za Radio AntenaM kaže da se pojavljivanje eksplozivnih naprava na javnim mjestima ne shvata dovoljno ozbiljno i da je to nešto što treba da nas zabrine:

"Ono što je ovdje važno i gdje bi trebalo posvetiti posebnu pažnju jeste da, makar kada su u pitanju ta uža gradska jezgra i onaj prostor gdje je veća fluktuacija ljudi, treba izvršiti dubinske pretrage kako bi se detektovala sva eksplozivna sredstva, potencijalno eksplozivna i uklonila, odnosno uništila kao što je to bilo u posljednjem slučaju. Imam osjećaj da se tome ne poklanja dovoljna pažnja."

Problem je, kaže, i to što građani ne prepoznaju eksplozivne naprave: 

"Šta da je bilo u pitanju neko dijete ili čak i odrasla osoba, koja nema o tome dovoljno informacija? Dovoljno je samo da je dotakne, bilo šta, da se aktivira. U tom smislu  neophodna je jedna mnogo ozbiljnija aktivnost da se ta sredstva pronađu i trajno uklone."

Zato profesor Rakočević savjetuje da nadležni organe i institucije veću pažnju posvete tom problemu kako bi se izbjegle moguće vrlo opasne posljedice:

"Čini mi se da smo do sada više imali sreće nego što je to bio rezultat nekog preventivnog djelovanja na eliminisanju ovih eksplozivnih materija" kazao je Rakočević. 

MUP je apelovao na građane da razne vrste eksplozivnih naprava i oružja ne odbacuju na javnim mjestima, već da, shodno novom Zakonu o oružju, oružje koje ne žele da zadrže ili ga nelegalno posjeduju, dobrovoljno predaju policiji jer za to neće snositi sankcije.

Od 19. marta ove godine, od kada je na snagu stupio novi Zakon o oružju, građani su dobrovoljno vratili 175 pištolja i pušaka, 90 okvira, 3.435 komada municije i 22 bombe. 

Portal Analitika