Društvo

Sjećanje na Dan mladosti

U nekadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji 25. maj obilježavao se kao Dan mladosti, kada je na velelepnoj sportskoj priredbi u Beogradu doživotnom predsjedniku Josipu Brozu Titu najbolji omladinac uručivao štafetu sa željama za dug život i dobro zdravlje.
Sjećanje na Dan mladosti
Portal AnalitikaIzvor

Ritual nošenja štafete trajao je 42 godine, od 1945. do 1987, po ideji omladine Kragujevca, čije je Odjeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije.

Prva štafeta mladosti pošla je iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta, a svake naredne godine ona je polazila iz druge republike, obilježavajući datume događaja iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti.

Štafetne palice nošene su širom Jugoslavije, po nekoliko mjeseci, unaprijed utvrđenim maršrutama, a najčešće su pravljene od drveta ili metala, dok im je zajednički element bila petokraka ili buktinja na vrhu.

Posljednji slet na stadionu JNA, dok je Josip Broz Tito bio živ, održan je 25. maja 1979. godine.

Kao i prethodnih godina, više hiljada poštovalaca Brozovog lika i djela obići će njegov grob u Kući cvijeća i Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu.

Tito je rođen prije 123 godine, a Jugoslavijom je upravljao 35 godina.

Portal Analitika