Društvo

Kalić nudi 200.000 eura i nanogicu

Rožajac Safet Kalić, koji se nalazi u zatvoru u Ahenu, pregovara sa njemačkim pravosudnim organima da uz određene garancije bude pušten na privremenu slobodu. To bi, kako piše Dan, podrazumijevalo i da ne može da napusti Njemačku.
Kalić nudi 200.000 eura i nanogicu
Portal AnalitikaIzvor

Tim njegovih branilaca u Njemačkoj spreman je da sudu ponudi 200.000 eura kaucije i da prihvati obavezu da Kalić nosi nanogicu. Kaliću će biti ograničeno kretanje i neće moći da napušta Ahen do okončanja suđenja i izricanja presude. 

Kalićev branilac koji ga zastupa pred sudovima u Crnoj Gori, advokat Borivoje Borović, u izjavi za Dan je kazao da će ukoliko sud prihvati garancije, njegov klijent biti spreman da nosi i nanogicu.

„Iako smatram da ne postoji nijedan dokaz protiv mog klijenta, normalno je da se zatvor uz određene garancije pokuša zamijeniti kućnim pritvorom do okončanja postupka“, rekao je Borović.

Prema njegovim riječima jasno je da oni žele da ga zadrže, makar i u kućnom pritvoru. 

„Safet Kalić ne može biti osuđen u Njemačkoj jer ga njegov brat koji je izdržao zatvorsku kaznu nije doveo u vezu sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret. Pominjali su ga samo posredno neki od osuđenih“, naglasio je Borović.

On dodaje da je sada očigledno da Safet Kalić u dogledno vrijeme neće biti izručen Crnoj Gori, pa mu nije jasno zašto Viši sud u Bijelom Polju ne donosi presudu.

Crna Gora je za Kalićem raspisala potjernicu 2011. godine, kada je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog optužbi da su Kalić, njegov brat Mersudin i supruga Amina u Crnoj Gori prali novac, stečen prodajom droge u Njemačkoj.

Nedavno je Ministarstvo pravde Njemačke obavijestilo Crnu Goru da Kalić ne može biti izručen prije okončanja sudskog postupka koji se vodi u toj zemlji zbog šverca kokaina. Tek kada postupak bude pravosnažno okončan postoji mogućnost da Kalić, ukoliko bude osuđen, kaznu služi u Crnoj Gori. 

Kalić je izručen Njemačkoj početkom februara ove godine. Kalić je sa lažnim kosovskim pasošem uhapšen 20. oktobra prošle godine u Beču, u saradnji crnogorske i austrijske policije. Podgorički Interpol za njim je raspisao potjernicu još 2011. godine, zbog optužbi za pranje više miliona eura stečenih od prodaje heroina u Njemačkoj. 

Njemački sud tereti Rožajca da je učestvovao u švercu heroina iz Turske. Djelo za koje Njemačka potražuje Kalića dogodilo se 1994. godine. On se sumnjiči da je zajedno sa turskim državljaninom Midhatom Markulom organizovao šverc oko 112 kilograma heroina. Prema navodima iz optužnice, Kalić se tereti da je 1994. godine učestvovao u organizaciji krijumčarenja heroina iz Turske u Njemačku.

Dio te droge išao je za Holandiju, a ostatak za njemačko tržište. On se sumnjiči da je sa turskim državljaninom Midhatom Markulom, kao saučesnikom organizovao četiri isporuke narkotika težine oko 112 kilograma navodi se u optužnici.

Izvor: Dan

Portal Analitika