Region

Godišnje se prijavi nestanak više od 100 djece u Srbiji

U Srbiji se godišnje prijavi nestanak više od stotinu djece, upozorili su danas iz nevladine organizacije Astra uoči sjutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece.
Godišnje se prijavi nestanak više od 100 djece u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Kako je agenciji Beta kazala predstavnica Astre Katrina Ivanović, veći je broj prijava nestalih djevojčica, a najčeći razlog nestanka je bježanje od kuće.

"U većini slučajeva se radi o djeci mlađeg uzrasta koja su zalutala ili starijoj koja su svojom voljom pobjegla od kuće zbog loših ocjena, svađe sa roditeljima i koja se ubrzo vrate. Mali je broj prijava da su djeca oteta od strane trećih lica, ali ima dosta prijava roditeljskih otmica, kada dijete preko granice odvede roditelj koji nema starateljstvo", kazala je ona.

Ivanovićeva je naglasila da Astra od 2012. godine rukovodi evropskim brojem za prijavu nestale djece u Srbiji, na koji su od početka godine primili 160 poziva, od čega je osam bilo zbog prijave nestanka.

Međunarodni dan nestale djece 25. maj ustanovljen je u znak sjećanja na šestogodišnjeg Itana Paka, koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa.

Dan nestale djece prvi je ustanovio američki predsjednik Ronald Regan, da bi ubrzo potom on postao Međunarodni dan nestale djece, čiji je simbol rečenica "Nemoj me zaboraviti".

(Beta)

Portal Analitika