Politika

Opozicija DF-u: Ozbiljni protesti zahtijevaju ozbiljne pripreme

Nakon što je predsjednik Nove Andrija Mandić, jednog od konstituenata DF-a, pozvao ostatak opozicije da se jasno izjasni o tome da li će se pridružiti protestima koje planira Front, stiže i odgovor. Iz Pozitivne, URA-e i DEMOS-a saglasni, cilj-smjena vlasti, ne može se ostvariti bez zajedničke akcije i saradnje cijele opozicije, što trenutno nije slučaj.
Opozicija DF-u: Ozbiljni protesti zahtijevaju ozbiljne pripreme
Portal AnalitikaIzvor

Dritan Abazović kaže da će tokom sljedeće sedmice na organima partije donijeti zajednički stav o protestima,ali ipak smatra da u ovom momentu nijesu dobar potez.

"Protesti su legitimno demokratsko sredstvo i ne mogu se isključiti ni u jednom društvu. Međutim, opšti protesti, o kojima se najčešće govori u medijima, morali bi da imaju neki jasan plan, jasan cilj, opšti dogovor, neku ljestvicu ispod koje s eneće prestajati sa protestima. Ja nijesam siguran da su u ovom momentu ti uslovi ispunjeni. Moje mišljenje je da u ovom trenutku to nije realna opcija. Nijesam siguran da su ispunjeni svi uslovi da bi se krenulo u opšte proteste. Ukoliko zaista budemo željeli da pravimo proteste, ukoliko zaista budemo željeli da ti protesti imaju efekta, da uradimo nešto što je uradila opozicija u Makedoniji, onda takav angažman zahtijeva i veću ozbiljnost i veći angažman i kvalitetniju pripremu", kazao je Abazović za Radio Antena M.

Goran Tuponja iz Pozitivne kazao je Radiju Antena M da protesti u ovom trenutku nijesu tema u toj partiji.

"Posvećeni smo ostvarenju našeg političkog programa i organizaciji predstojećeg kongresa stranke. O protestima koje DF već nekoliko mjeseci najavljuje znamo iz medija. Tim i takvim medijskim pozivima se nijesmo bavili niti imamo namjeru. To nije ozbiljno, pa zato ne bih dalje ni komentarisao", kazao je Tuponja

Goran Danilović iz DEMOS-a kaže da se ozbiljno okupljanje opozicije i naroda oko jednog cilja ne može i ne treba raditi preko medija.

"I ranije smo kazali da DEMOS onoga trenutka kada bude pozvan na razgovore reći će i svoj stav o njima. I dok smo se bavili politikom u nekim drugim političkim subjektima imali smo vrlo precizne stavove da o krupnim političkim projektima koje treba da organizuje opozicija a da oni okupe narod, ne treba raspravljati preko medija. Uvažavajući svaku ideju,smatramo da ukoliko se dogovaramo preko medija, nećemo mnogo zainteresovati javnost i nećemo mnogo uraditi za vlastite planove. Postoji način na koji se određene stvari rade. Naravno, mi ćemo se rado odazvati svakoj ozbiljnoj inicijativi", kazao je Danilović.

IZ SNP-a ranije su saopštili da je neophodno organizovati zvanični sastanak na kom bi se raspravljalo o pokretanju građanskih protesta protiv vlasti.

Podsjetimo, lider NOVE juče je saopštio da sastanci i uslovljavanje ostatka opozicije kako bi učestvovali u protestima nijesu dobar put za ostvarenje cilja.

Portal Analitika