Svijet

Može li američki gas biti konkurentan Gaspromu u Evropi?

Američki tečni prirodni gas (TPG) može naći kupce na evropskom tržištu gdje će biti konkurencija isporukama Gasproma, smatra analitičar kompanije Global gas analysis, Piter Stjuart.
Može li američki gas biti konkurentan Gaspromu u Evropi?
Portal AnalitikaIzvor

Glavno tržište američkog gasa tradicionalno su azijske zemlje, tim prije što je tražnja gasa u Evropi u posljednje vrijeme smanjena zbog mjera povećanja energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora i dostupnosti jeftinog uglja iz Rusije i SAD-a, prenio je Finmarket.ru.

Međutim, dok je ranije cijena TPG u Aziji dostizala 20 dolara za milion britanskih toplotnih jedinica (British Thermal Unit, BTU) usljed povećane tražnje zbog odustajanja Japana od upotrebe nuklearne energije, sada je vrijednost gasa pod uticajem kotacija nafte pala na oko osam dolara za milion BTU.

Prema različitim procjenama, pri tekućim cijenama gasa na američkom distributivnom čvorištu Henri hab (Henry Hub) od 2,5 dolara za milion BTU, isporuke TPG u Evropu sa istočne obale SAD bile bi rentabilne po cijeni od 6-7 dolara za milion BTU.

Za Aziju je taj pokazatelj već 9-10 dolara za milion BTU, s obzirom na veću udaljenost isporuka i naplatu prolaza tankera kroz Panamski kanal.

Na taj način mnogim isporučiocima TPG u SAD-u biće povoljnije da ga prodaju u Evropi.

Za evropske potrošače takve cijene se već sada mogu porediti sa cijenama ruskog gasa. Pri tome, Piter Stjuart smatra da kupovina američkog gasa ima očigledne prednosti zbog rizika od snabdijevanja gorivom iz Rusije preko Ukrajine. Pored toga, to je u skladu sa opštom strategijom EU o sniženju energetske zavisnosti od Rusije.

Analitičari navode da će konkuretnost tečnog prirodnog gasa iz SAD-a dalje rasti u slučaju oporavka cijena nafte, jer će cijene gasa koje u Evropu isporučuje Gasprom, a koje su vezane za cijenu nafte, takođe rasti.

Prema najnovijim podacima Ministarstva energetike SAD-a, sada se na razmatranju u ministarstvu nalaze 53 projekta za izvoz TPG ukupnog obima 1,3 milijardi kubnih metara dnevno, ili skoro 500 milijardi kubika godišnje.

Od toga je manje od 80 milijardi kubnih metara godišnje predviđeno za isporuku u Kanadu i Meksiko, koje imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om, a ostale količine su za izvoz u druge zemlje.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika