Svijet

ISIL upao u muzej u Palmiri

Pripadnici organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji su prije nekoliko dana zauzeli grad Palmiru, upali su u muzej, uništili neke moderne statue i podigli zastavu iznad antičkog zamka koji nadgleda rimske ruševine, izjavio je direktor muzeja Mamun Abdelkarim, prenosi Srna.
ISIL upao u muzej u Palmiri
Portal AnalitikaIzvor

"Gotovo ništa nije ostalo u muzeju, dosta smo radili na prebacivanju antikviteta u Damask", naveo je Abdelkarim i dodao da je sav sadržaj muzeja prebačen na sigurno mjesto.

Međutim, prema njegovim riječima ostalo je nekih velikih predmeta, poput sarkofaga teških tri-četiri tone koji nijesu mogli biti preneseni.

Savjet bezbjednosti zabrinut

ISIL je ranije uništio drevne gradove iz vremena prije islama zbog "rata protiv lažnih bogova", zato je činjenica da su zauzeli Palmiru uzbunila međunarodnu javnost.

UNESCO tvrdi da bi uništenje Palmire bio "enormni gubitak za čovječanstvo".

Pripadnici ISIL-a su u Palmiri ubili najmanje 17 ljudi od kada su prije dva dana osvojili taj grad, podaci su Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Nakon toga je reagovao Savjet bezbjednosti UN-a, koji je izrazio veliku zabrinutost za hiljade civila u Palmiri, gradu poznatom kao "pustinjski biser".

Izvor: Al Jazeera

Portal Analitika