Muzika

VIDEO: Šveđanin Mons Zelmerlov pobjednik 60. Eurosonga, Knezu 13. mjesto

Švedska će biti domaćin 61. Eurosonga - takmičenja za pjesmu Evrovizije koje se svake godine organizuje u jednoj od zemalja članica Evropske unije javnih servisa (EBU).
VIDEO: Šveđanin Mons Zelmerlov pobjednik 60. Eurosonga, Knezu 13. mjesto
Portal AnalitikaIzvor

Tu čast dobili su zahvaljujući ubjedljivom "herojskom" nastupu Monsa Zelmerlova, koji je izveo numeru "Heroes" i sa njom osvojio 365 nakon glasanja u kome je polovina ocjena stigla od, kako je procijenjeno, 200-milionskog auditorijuma širom svijeta, a druga polovina od stručnih žirija zemalja učesnica. Na drugom mjestu našla se Rusija sa 303, a treća Italija sa 292 poena.

Ovogodišnji predstavnik Crne Gore, Nenad Knežević Knez našao se na 13. mjestu, sa osvojena 44 poena.

Kada je riječ o finalistima iz zemalja regiona, Srbija je bila 10. sa 53 poena, Slovenija je bila 14. sa 39 poena, a Albanija 17. sa 34 poena. Podsjećamo, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nisu imale predstavnike, dok je Makedonija ispala u polufinalu.

U prepunoj Viener štathale (Wiener Stadthalle) u Beču, veče je počelo pozivom 27 finalista, predstavnika zemalja sa prostora Evrope, Mediterana i iz Australije.

Takmičenje je otvorila odlična Maraaya iz Slovenije, koja je - kao i većina izvođača jubilarnog 61. Eurosonga - pjevala na engleskom jeziku, numeru "Here for You". Druga na sceni bila je Francuskinja Lisa Anžel, sa "N'oubliez pas". Uz nju, još samo se Knez i takmičari iz Španije, Italije i Rumunije (djelimično), stotinama miliona gledalaca širom svijeta predstavili pjesmo na maternjem jeziku. Na red su došli Nadav Gueđ iz Izralea ("Golden Boy"), Elina Born i Stig Rasta iz Estonije ("Goodbye to Yesterday"), duo "Electro Velvet" iz Velike Britanije ("Still in Love with You"), jermenski bend "Genealogy" ("Face the Shadow") i duo Monike Linkite i Vajdasa Baumile iz Litvanije ("This Time"). Osma takmičarka bila je srpska predstavnica Bojana Stamenov sa "Beauty Never Lies", a uslijedili su Morland i Debra Skarlet iz Norveške ("A Monster Like Me"), Mons Celmerlov iz Švedske ("Heroes"), Janis - Džon Karajanis sa Kipra ("One Thing I Should Have Done"), debitanti sa drugog kraja planete - Gaj Sebastijan iz Australije sa "Tonight Again", Belgijanac Loik Note ("Rhythm Inside"), pa predstavnici zemlje-domaćina "The Makemakes" ("I Am Yours") i, nakon kraća pauze, Grkinja Marija Elena Kirjaku ("One Last Breath").

2305knezU 22.25 pred publiku u Viener štathale izašao je i 16. takmičar - Knez i sa pet pratećih vokala odlično izveo "Adio". Iskustvo i kvalitet našeg pjevača i ovog puta su došli do izražaja, pa bez pretjerivanja i lažne skromnosti možemo reći da je bio jedan od najboljih interpretatora finalne večeri 60. Eurosonga. "Vrijeme je za ribu na gradele sa Knezom iz Crne Gore. Na današnjoj pres konferenciji on je istakao kako je boravak u Beču najljepši dio njegove karijere", navedeno je na zvaničnom sajtu Eurosonga. No, pominjanje našeg predstavnika nije moglo proći bez podsjećanja na autora muzike Željka Joksimovića, koga nazivaju "veteranom Evrovizije".

Takmičenje su nastavile numere koje su izvodile An Sofi iz Njemačke "Black Smoke", Monika Kušinska iz Poljske ("In the Name of Love"), Aminata iz Letonije ("Love Injected"), grupa "Voltaj" iz Rumunije ("De la capat /All over Again"), zatim Edurne iz Španije ("Amanecer"), Bogi iz Mađarske ("Wars for Nothing"), Nina Sublati iz Gruzije ("Warrior"), Elnur Husejnov iz Azerbejdžana ("Hour of the Wolf"), Polina Gagarina iz Rusije ("A Million Voices"), Elhaida Dani iz Albanije ("I'm Alive"), ranija pobjednica među debitantima na Sunčanim skalama u Herceg Novom, i italijanski mladi operski trio "Il Volo" ("Grande amore"), pobjednici ovogodišnjeg 65. Sanrema.

Čekajući rezultate glasanja, publika je bila u prilici da čuje jednog od najpoznatijih perkusionista, Martina Grubingera sa ansamblom "The Percussive Planet" koji okuplja izvođače na udaraljkama iz različitih krajeva svijeta.

Jon Ola Sand, izvršni supervizor EBU za Eurosong, proglasio je kraj zvaničnog glasanja i početak objavljivanja rezultata.

Prva se javila - Crna Gora, u čije je ime iz podgoričkog studija RTCG govorila pjevačica Andrea Demirović. Ona je poželjela sve najbolje svim takmičarima, a naročito Knezu. Crna Gora, odnosno gledaoci i stručni žiri, dali su jedan poen Estoniji, dva Španiji, tri Izraelu, četiri Sloveniji, pet Švedskoj, (samo) šest Italiji, sedam Rusiji i osam Azerbejdžanu. Deset poena pripalo je Albaniji, a maksimalnih 12 - Srbiji, naravno.

Iz Crne Gore su se prethodnih dana više puta sa brojnih "adresa" čuli pozivi crnogorskoj dijaspori da glasovima podrže nastup Kneza i u finalnoj noći 60. Eurosonga

S obzirom na to ko su autori pjesme "Adio", bez iznenađenja smo dobili 12 poena od Srbije, dok je od Slovenije stiglo deset. Crnoj Gori poene su još dali Jermenija - osam, Albanija - šest, Makedonija - četiri, a Azerbejdžan i Švedska po dva.

K.J.

Foto: eurovision.tv/Elena Volotova, Andres Putting (EBU) 

Portal Analitika