Region

Državljani Srbije i Hrvatske uhapšeni u Španiji zbog šverca tone kokaina

Ni srpska ni španska policija još nisu saopštile imena jednog državljanina Srbije i dvojice Hrvatske koji su uhapšeni u srijedu, kada je na jahti "Amsterdamer" pronađena 1,1 tona kokaina, piše Blic.
Državljani Srbije i Hrvatske uhapšeni u Španiji zbog šverca tone kokaina
Portal AnalitikaIzvor

- Imena nisu saopštena jer još traje akcija otkrivanja čitave mreže koja je bila uključena u šverc kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. Španska policija je presrela brod u portugalskim vodama i on je prebačen u luku Las Palmas - kazao je za Blic izvor iz MUP-a Srbije.

Beogradski list dodaje da je tim srpske policije uključen u akciju direktno na terenu, u Španiji.

- Poslije hapšenja na brodu, uhapšeno je još nekoliko osoba u Valensiji, za koje se sumnja da su dio organizovane kriminalne grupe koju čine državljani zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, i kojima je Španija baza za djelovanje - kazao je izvor Blica.

Španski mediji navode da je ova akcija dio šire istrage na otkrivanju balkanskih kriminalnih organizacija.

- "Amsterdamer" je jahta duga 16 metara, koja je plovila pod američkom zastavom. Kokain je bio skriven u unutrašnjosti broda, na kom su bila trojica državljana Srbije - naveli su španski mediji.

Španski mediji navode i da su akcijom rukovodile policije Madrida i Valensije, a da je sve izvedeno po nalogu Nacionalnog suda.

Prošle decenije glavno uporište srpskih kriminalaca bile su Marbelja i Malaga, gdje španski agenti čak jednu ulicu nazivaju srpskom, zbog vila čiji su vlasnici državljani te zemlje. U međuvremenu, Valensija ja postala stjecište srpskih kriminalaca, koji odatle rukovode krijumčarenjem kokaina.

Izvor iz srpske policije navodi da je akcija na razbijanju srpskih kriminalnih organizacija dogovorena početkom godine, pošto su u decembru, u obračunu kriminalnih bandi ranjena trojica Srba.

- I tada je motiv obračuna bila droga. Zapravo, kako se sumnja, neuspio šverc tone kokaina koji je zaplijenjen na brodu kod ostrva Gran Kanarija. Na brodu su uhapšeni Srbin i dva Ukrajinca. Srbi u Španiji nisu samo dio pojedinačnih slučajeva šverca nekoliko kilograma kokaina. Drogu krijumčare na veliko, što pokazuje i ovaj slučaj, i zato se zajednički radi na njihovom razotkrivanju - dodao je izvor Blica.

Izvor: Blic

Foto: blic.rs

Portal Analitika