Zanimljivosti

Ovo je Mostro, auto proizveden u samo pet primjeraka

Maserati i Zagato su predstavili novi automobil koji će biti proizveden u samo pet primjeraka, a publika ga može vidjeti na tradicionalnoj izložbi automobila Concorso d’Eleganza Villa d’Este, koja se od 1929. godine održava pored italijanskog jezera Komo.
Ovo je Mostro, auto proizveden u samo pet primjeraka
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Modelom Mostro italijanska kompanija za proizvodnju ekskluzivnih karoserija Zagato obilježava stogodišnjicu saradnje sa Maseratijem, a sam automobil moderna je interpretacija Maseratija 450S Coupe iz 1957. godine s kojim je britanski trkač Stirling Mos nastupao na utrci 24 sata Le Mansa. Zbog tadašnje enormne snage 4,5-litarskog V8 motora koji ga je pokretao, Maserati 450S s nadimkom "Il Mostro" (čudovište) bio je više od 30 godina najsnažniji trkaći automobil s naprijed smještenim motorom.

2305mostro2

Retro dizajniran podsjetnik na pedesete godine prošlog vijeka postavljen je na 19-inčnim felgama sa centralnom maticom za pričvršćivanje ispod kojih se mogu vidjeti kočni diskovi velikog promjera na kojima su crvene kočne čeljusti. Šasija i svi karoserijski paneli napravljeni su od karbona. Automobil pokreće naprijed smješten V8 motor, a za prenos snage na zadnju osovinu zadužen je 6-stepeni poluautomatski mjenjač.

Iako su prilikom kreiranja automobila korištene mnoge komponente koje se mogu vidjeti samo na trkaćim automobilima, u Zagatu kažu da je Mostro predviđen za korištenje na javnim cestama. Precizne tehničke specifikacije i podaci o performansama nisu otkriveni, a pretpostavlja se da je svih pet planiranih primjeraka već dobilo svoje vlasnike.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika