Društvo

Pripremaju izmjene Zakona o priznavanju obrazovnih isprava

Ministarstvo prosvjete priprema izmjene Zakona o priznavanju obrazovnih isprava, kako bi spriječili ili sveli na minimum priliv diploma sa fakulteta iz okruženja čiji je kvalitet upitan.
Pripremaju izmjene Zakona o priznavanju obrazovnih isprava
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako su Pobjedi kazali iz tog resora, formirana je radna grupa za izradu novih normi, a njihovo usvajanje planirano je za treći kvartal ove godine.

Ministar prosvjete Predrag Bošković, pozvao je ranije kolege iz okruženja da se zajedničkim aktivnostima suprotstave poplavi diploma sumnjivog kvaliteta, obzirom da to nije samo crnogorski, već podjednako i problem regiona.

Ministarstvo je apelovalo na građane koji se odluče da školovanje nastave na obrazovnim ustanovama Crne Gore, da prvo provjere da li su akreditovane i imaju li licencu nadležnog ministarstva u toj državi.

Svi podaci mogu se dobiti od ENIK centra Ministarstva prosvjete koje dobija informacije o statusu obrazovnih ustanova sa kojih dolaze diploma građana Crne Gore koji studiraju u inostranstvu.

"Poplava" diploma sa ustanova iz okruženja, bez tradicije, formiranih u proteklih nekoliko godina, a koje proizvode veliki broj diploma, za ministra prosvjete jedan je od najvećih problema za resor na čijem je čelu.

Prošle godine Ministarstvu prosvjete stiglo je 2,4 hiljade zahtjeva za priznavanje diploma uglavnom stečenih na visokoškolskim ustanovama fakulteta u okruženju, dok se godišnji prosjek kreće oko dvije hiljade.

Izvor: Pobjeda 

Portal Analitika