Abiznis

CTU: Odlaganje primjene odredbi Zakona o strancima dobro rješenje

Povodom odluke Vlade kojom je prihvaćen predlog poslodavaca da se primjena pojedinih zakonskih odredbi koje regulišu zapošljavanje stranaca odloži do 1. novembra ove godine, iz CTU kažu da su zadovoljni zbog kompromisnog rješenja.
CTU: Odlaganje primjene odredbi Zakona o strancima dobro rješenje
Portal AnalitikaIzvor

-Kako je u praksi još uvijek nemoguće sprovesti proceduru za zapošljavanje, apelujemo na resorna ministarstva kao i na Skupštinu Crne Gore da u najskorije vrijeme definišu postupak  za legalno  angažovanje ljudi koji su nam potrebni. Nadamo se da će Skupština Crne Gore shvatiti hitnost rješavanja ovog problema i da će što prije ozakoniti odluku Vlade Crne Gore, poručuju iz CTU. 

Nakon sezone, poslodavci će se aktivno uključiti u pripreme i osposobljavanje domaće radne snage za naredni period i dati svoj puni doprinos u sprovođenju kadrovske politike i implementaciji ovog zakona.

-Zahtjevi za odlaganje primjene zakona nemaju i nisu ni u jednom trenutku imali namjeru da se njima omogući siva ekonomija u dijelu zapošljavanja.CTU je od svog osnivanja oštro kritikovalo sve one koji rade nelegalno, izbjegavajući obaveze koje imaju prema državi pa se i sada oštro suprostavljamo svima onima koji i dalje budu organizovali svoj rad na nelegalan način  i neprijavljivanjem  radnika, kažu iz CTU.

Kada je u pitanju siva ekonomija iz CTU dodaju da su zagovornici jake, odlučne i neselektivne  represivne politike koja će sve one koji na taj način rade, natjerati da pređu u legalnu zonu.

-Obzirom da je sezona uveliko počela, još  jednom apelujemo na ministarstva i Skupštinu Crne Gore da se što prije riješi ovo pitanje i da nam omoguće da ovu sezonu realizujemo na najbolji mogući način, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika