Društvo

Prva razmjena učenika iz Beograda i Podgorice

Projekat međunarodne razmjene srednjoškolaca "Teenet" između Srbije i Crne Gore, čiji je nosilac NVO Institut za savremeno obrazovanje i stručno usavršavanje "Montenegro Education" uspješno je završen povratnom posjetom učenika Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" iz Podgorice vršnjacima iz Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Beograda, saopštili su organizatori.
Prva razmjena učenika iz Beograda i Podgorice
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Grupa od 20 učenika škole "Nikola Tesla" u pratnji profesora boravila je u novembru prošle godine u Crnoj Gori pet dana, a povratna posjeta organizovana je u maju ove godine.

Većina učenika, učesnika projekta, nije do sada posjetila Podgoricu odnosno Beograd.

Kako su saopštili organizatori učenici su učestvovali su na časovima vršnjaka i upoznali se drugačijim sa načinom rada,  a boravili su u porodicama vršnjaka i ostvarili veze i prijateljstva koja će trajati.

Od susreta u novembru u Podgorici, neki su se posjećivali  za vrijeme zimskog raspusta.

„Kako smo mogli da čekamo maj? Dugo je to!“, kazali su učenici.

Škola domaćin uz pomoć gradske uprave se pobrinula da djeca iz Podgorice, zajedno sa domaćinima, obiđu Beograd, Hram Svetog Save, muzej “Nikola Tesla”, stadione “Zvezde” i “Partizana” , muzej Narodne banke Srbije, Stari dvor i Gradski parlament gdje su u restoranu probali čuvene palačinke u šatou.

„To je najmanje što smo mogli da uradimo“, kazao je Marko Kulić, direktor Službe za opšte poslove Grada Beograda, koji je djecu i profesore dočekao u Gradskoj skupštini.

„Presrećni smo što možemo da vas ugostimo i nadamo se da ćemo biti makar blizu dobri domaćini kao što ste vi bili nama u Podgorici i Crnoj Gori“, kazala je Rada Kamban, direktorka  “Nikole Tesle” gostima iz Crne Gore, kada su se po dolasku okupili u školi. Kamban je istakla da je ovaj projekat u potpunosti ispunio cilj – povezivanja djece i škola iz regiona,  razmjenu iskustava i stvaranje trajnih prijateljskih veza među mladima. 

Dvije škole su u novembru, prilikom boravka Beograđana u Podgorici potpisale Povelјu o bratimlјenju, koja je, uokvirena, u kancelariji direktorke, dočekala Podgoričane.

Kako navode organizatori ne samo da su Beograđani bili dobri domaćini, nego i više od toga. Crnogorci su se u Beogradu osjećali – kao kod kuće. „Padale“ su i šale na račun dobro poznate privrženosti Crnogoraca Beogradu.

„Crnogorci, jeste li sigurni da ste kupili povratnu kartu?!“, šalila su se djeca međusobno.

Na rastanku je bilo i pjesme i suza i najava da će se druženje nastaviti i poslije programa razmjene, obzirom da sljedeće godine u razmjeni učestvuje sljedeća generacija. 

„Najteže je bilo probiti led, i privoljeti djecu da se prijave za razmjenu, jer, na žalost, politika je učinila svoje proteklih godina. Međutim, sada je već potpuno drugačija situacija. Za sljedeću godinu se već sada toliko djece prijavljuje da neće biti moguće sve uključiti u projekat“, kažu iz organizacije “Montenegro education”.

Naglašavaju da je projekat zamišljen i realizovan tako da djeci sve bude besplatno.

Projekat su podržali i pomogli ambasadori dvije države Branislav Mićunović u Beogradu i Zoran Bingulac u Podgorici, gradske vlasti, željeznice Crne Gore i Srbije, kao i sponzori iz Crne Gore i Srbije.

Portal Analitika