Region

Hag: Hadžić privremeno na slobodi

Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je ponovno puštanje optuženika Gorana Hadžića na privremenu slobodu čim od Srbije budu stigle potrebne garancije.
Hag: Hadžić privremeno na slobodi
Portal AnalitikaIzvor

Za Hadžića će važiti isti uslovi kao i u aprilu kada je zbog liječenja prvi put pušten na privremenu slobodu, a to pored ostalog znači da će biti pod svakodnevnim policijskim nadzorom, kao i da neće moći da govori u javnosti, navedeno je u odluci Vijeća, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Hadžić je početkom maja vraćen u Hag na kontrolni zdravstveni pregled, a kako je tada objasnio njegov advokat Zoran Živanović, to je dio predviđene procedure, jer je Hadžić liječenje započeo u Holandiji.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je precizirala da on boluje od tumora i da je bolest "u konačnoj fazi".

Hadžić se u optužnici tereti za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u periodu od 1991 do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika