Kultura

Radovan PAPOVIĆ: Orkestrom mladih pokazati talente koje imamo

Sada treba njegovati ansambl. Najbolje bi bilo da imamo insitituciju ili barem nevladinu organizaciju koja bi, poput sličnih u Srbiji i Hrvatskoj, zastupala ovu talentovanu djecu, rekao je maestro Radovan Papović nakon prvog Gala konceta Orkestra mladih Univerziteta Crne Gore koji je priredio koncert u KIC-u "Budo Tomović" u susret 21. maju.
Radovan PAPOVIĆ: Orkestrom mladih pokazati talente koje imamo
Portal AnalitikaIzvor

Studenti Muzičke akademije sa Cetinja, učenici muzičkih škola muzičkih škola "Vasa Pavić", "Andre Navara" iz Podgorice i "Vida Matjan" iz Kotora, uz podršku svojih profesora, priredili su koncert na kome su pratili četvoro solo pjevača - soprane Aleksandru Vojvodić, Milicu Raičević i Tijanu Blečić i tenora Petra Jokića. Papović ja istakako kako je sam koncert tek drugi zajednički nastup svih članova ansambla.

- Ova djeca nisu ništa manje darovita od drugih u regionu i treba da im damo šansu da nađu uhljebljenje - da ne sviraju samo po sobama, nego i pred publikom. Vidjećemo što će biti od ove ideje – kazao je izuzetno zadovoljan dirigent ovog ansambla.

On je dodao kako se ideja o Orkestru mladih nastala uoči prošlogodišnjeg festivala gudača.

- Ta formula se pokazala veoma korisnom. Posvetili smo se svojoj djeci i odlučili da nastavimo u septebru. Igrom slučaja, pridružile su nam se i mlade operski pjevači - sa ili bez angažmana - pa su i oni imali svoju šansu. Pošto je ljepše kad vokalni solisti pjevaju sa orkestrom, uradio sam petnaestak aranžana: malo muzike sa crnogorskog dvora, malo iz "Balkanske carice", dodao malo Verdija, Rosinija i Pučinija... I, čuli ste, to uopše nije gore od onoga što se pjeva po Evropi – rekao je Papović.

Takođe je naveo da je veliku podršku u pripremi i radu sa mladima imao u profesorima Viliju Ferdinandiju i Ani Perazić, i direktorima škola Aleksi Asanoviću, Marini Dulović i Iliji Dapčeviću.

Naš poznati sopran Aleksandra Vojvodić kaže da Gala koncerta ne bi ni bilo bez ideje Papovića, "koji je smogao hrabrosti i upornosti da okupi ansambl i naše operske pjevače oko inovativnog repertoara".

- Izuzetno mi je drago što sam bila dio ovog divnog događaja. Drago mi je i zbog ovog orkestra, koji je večeras zaista zablistao. Veoma sam zadovoljna što sam se našla na sceni sa mladim koleginicama Milicom Raičević i Tijanom Blečić, i nadam se da će biti još zajedničkih nastupa – kazala je Vojvodić.

Ona je posebno istakla saradnju sa mladim tenorom Petrom Jokićem, i izrazila nadu da će ovaj izuzetno talentovani pjevač upisati i solo pjevanje nakon kompozicije koje sada završava.

Jokić, iako amater kada je riječ o solo pjevanju, bio je na nivou povjerenog zadatka u duetu sa Raičević i finalnoj Verdijeve "Vinske pjesme" iz opere "Travijata", uz sva tri soprana.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo. Kao pjevač koji nema školsko obrazovanje iz te materije, od njih mogu dosta da naučim. Obožavam da sarađujem sa njima, jer one znaju više od mene, i odlično su društvo – rekao je on.

Na kraju, Papović je najavio i nove nastupe Orkestra mladih.

- Gala koncert koji je čula podgorička publika imaće reprize najprije na Barskom ljetopisu, a zatim i na ostalim ljetnjim festivalima na našem primorju. A kada se repertoar usavrši, sigurno će biti još poziva za združeni ansambl. Cilj nam je da orkestar zaživi i kroz njega prolaze mladi muzičari koji uče i studiraju u Crnoj Gori.

K.J.

Portal Analitika