Literatura

ZUNS: "Od plamena do svjetlosti", nova knjiga Mladena Lompara

Izbor poezije Mladena Lompara, objedinje pod naslovom "Od plamena do svjetlosti", nedavno se pojavio u okviru novoprokrenute biblioteke Savremenik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.
ZUNS: "Od plamena do svjetlosti", nova knjiga Mladena Lompara
Portal AnalitikaIzvor

- U biblioteci Savremenik, ZUNS će objavljivati djela crnogroskih autora koji su stekli afirmaciju, kako u našoj državi, tako i van nje. Dakle, cilj ove biblioteke jeste promocija crnogorskog književnog potencijala. Knjiga Mladena Lompara nije slučajno izabrana. Radi se o jednom od najznačajnijih pjesnika savremene Crne Gore, dobro poznatom našoj i inostranoj čitalačkoj publici - ističu izdavači.

- Otmen, suzdržan, u svemu nalazeći "starogrčku mjeru", lapidaran u izrazu i iskazu, on je najviše crnogorski i najviše evropski pjesnik. Obrazovan, kulturan, najistaknutiji crnogorski likovni kritičar i esejista, znalac savremenih poetskih evropskih i svjetskih tokova koliko i istorije umjetnosti od prapočetka do naših dana, liričar i mislilac, pjesnik snažne imaginacije, zagledan i zamišljen nad onim "što sanja i što mu se događa", polazeći od istorijskih zbitija, ličnosti i sudbina koje tumači i izdvaja po sopstvenom nahođenju, u poeziji nalazi uporište za trajanje i u životu i u budućnosti - zapisala je Jelena Perović-Gošović recenziji za ovu knjigu.

- Pjesme Mladena Lompara prijesto su poetike montenegrine i čine čast crnogorskom jeziku. Shvataju to i oni koji nijesu čuli Borhesovu priču o ljudskim jezicima i literaturi. Kaže im se samo, kao u mitovima - stoji u predgovor za knjigu koji je napisala Nela Savković-Vukčević.

Knjiga"Od plamena do svjetlosti" Mladena Lompara može se naći u knjižarama Zavoda za udžbenike u Podgorici, Bijelom Polju i Baru.

Foto: radiodux.me

Portal Analitika