Društvo

Vlahović odlikovana ordenom “Stella D’Italia”

Ministarka nauke Sanja Vlahović danas je u Milanu odlikovana najvišim priznanjem predsjednika Italije koje se može dodijeliti jednom strancu, ordenom ”Stella D’Italia” ili zlatnom Italijanskom zvijezdom, za izuzetne doprinose u promociji i očuvanju Italijanske kulture, tracidicije I nacionalnog bogatstva.
Vlahović odlikovana ordenom “Stella D’Italia”
Portal AnalitikaIzvor

Ministarki Vlahović orden je uručio Predsjednik Naučno-istraživačkog Savjeta Italije (CNR) prof. dr Luiđi Nikolais u jednom od najznačajnijih zdanja u Milanu “Pinacoteca Brera”, Brera umjetničkoj galeriji.

”Moja je čast i zadovoljstvo jer najviše priznanje predsjednika Italije ide nekom ko na najljepši mogući način promoviše našu zemlju u svojoj zemlji i ko je svojim zalaganjem dao maksimalan doprinos izuzetnoj naučnoj saradnji Crne Gore i Italije. Ministarko Vlahović, bio sam i još sam uvijek svjedok toga, tim je moje zadovoljstvo danas veće. Od srca Vam čestitam”, kazao je profesor Nikolais, uručujući orden ministarki Vlahović rekao je okupljenim gostima u Galeriji Brera.

Orden Italijanske zvijezde uspostavljen je 1947. godine, pod nazivom Zvijezda Italijanske solidarnosti, i u to vrijeme se dodjeljivao za izuzetne doprinose strancima u promociji Italije nakon II Svjetskog rata.

2105vlahovic2

Od 2011. preimenovan je u orden “Zvijezda Italije” i dodjeljuje se za izuzetne doprinose strancima u promociji i očuvanju Italijanske kulture, tradicije i nacionalnog bogatstva. Orden ima tri nivoa, a najviši nivo, zlatna Zvijezda Italije donosi se ukazom Predsjednika Republike Italije.

Ministarka Vlahović nakon svečanog čina dodjeljivanja Zvijezde Italije, zajedno sa profesorom Nikolais-om, otvorila je veliku naučnu izložbu pod nazivom „Dal QUADRO al PIATTO“ (Od slike do tanjira - između umjetnosti, nauke i gastronomije).

Riječ je o događaju posvećenom slikarstvu, hrani i istraživanjima o poljoprivrednoj prehrani.

 

Portal Analitika