Politika

ĐUKANOVIĆ: Temelji Crne Gore moraju biti čvrsti da se država nikad ne uruši

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović istakao je u razgovoru za Pobjedu povodom obilježavanja 21. maja, Dana nezavisnosti, da će Crna Gora - bez ozbiljne posvećenosti izgradnji svijesti o državnom, kulturnom i vjerskom identitetu - ostati izložena kontinuiranoj propagandi potiranja svijesti o autentičnosti crnogorske države, nacije i kulture.
 ĐUKANOVIĆ: Temelji Crne Gore moraju biti čvrsti da se država nikad ne uruši
Portal AnalitikaIzvor

„U temeljima projekta nezavisne Crne Gore mora biti i unaprijeđena svijest o svom državnom, kulturnom , nacionalnom i vjerskom identitetu. Bez ozbiljne posvećenosti tome, u nacionalnom i vjerski raspolućenom druš- tvu, sa gotovo vijek dubokim prazninama u državnom pam- ćenju, u društvu izloženom kontinuiranoj propagandi potiranja svijesti o autentičnosti naše države, naše nacije i kulture, kao i crkve, ova pitanja mogu još dugo biti predmet hegemonističkih nebuloza i stereotipa“, istakao je Đukanović i naglasio da se na podizanju svijesti mora raditi i više i organizovanije.

Upitan da li je današnja Crna Gora ona država koju je većina građana očekivala, premijer je odgovorio da je Crna Gora danas na onom nivou razvoja na kojem je to realno bilo moguće.

„Imam u vidu naslijeđenu zaostalost, ukupne kapacitete ( jasnoća vizije, politička i institucionalna efikasnost, kompetentnost ljudi), kao i regionalni i evropski ekonomski i bezbjednosni kontekst. Ljudski je željeti više... Takođe, razumljiva je i nedovoljna upućenost u to koliko je dubok bunar iz kojeg je Crna Gora 21. maja 2006. krenula putem izgradnje pravne države, demokratskog društva i razvijene tržišne ekonomije. Logično je i da nas sve ne zanima jednako da li je dovoljno i adekvatno znanje kojim je opremljena naša zajednica za izazove 21. vijeka. Još manje smo svi u obavezi da uvažavamo geopolitički i globalno ekonomski kontekst Balkana i Evrope... No, svi znamo da je devet godina kratak period i u životu pojedinca, kamoli države. U tih devet godina Crna Gora je s pozicije jednog od najmanje razvijenih djelova eks-Jugoslavije postala, ekonomski gledano, najrazvijenija država Zapadnog Balkana, istakao je Đukanović, ističući da je ispred nas samo Hrvatska, članica EU.

"Iako smo u tih devet godina jedino mi bili u nuždi da formiramo nedostajuće državne institucije (Srbiji su nekadašnje ostale u nasljeđe), da paralelno s tim realizujemo zahtjevne socijalno-politički neomiljene reforme – danas je upravo Crna Gora jedina država sa Zapadnog Balkana koja ima aktivne pregovore sa Evropskom unijom. Sa 18 otvorenih pregovaračkih poglavlja i dva privremeno za tvorena, spremna da već sljedećeg mjeseca otvori još dva. U tom periodu uspješno smo prošli put NATO integracije i danas s puno optimizma gledamo na mogućnost da već u ovoj godini Crna Gora dobije poziv za učlanjenje u Alijansu. Nedavno smo imali priliku da čujemo ocjene pune poštovanja za put Crne Gore pređen u posljednjih devet godina, sa nekih od najrelevantnijih evropskih i svjetskih političkih adresa. To je slika Crne Gore danas, zasnovana na neupitnim činjenicama“, naveo je Đukanović.

Odgovornost za za bezočno štetočinstvo u slučaju Kraljičine plaže: Premijer je najavio da će u nastavku javnog angažmana dobar dio svoje energije potrošiti da doprinese utvrđivanju pravne i političke odgovornosti svih za ovo bezočno štetočinstvo protiv Crne Gore u slučaju Kraljičine plaže.

„Sada, nakon što smo bukvalno potjerali tog jedinog zainteresovanog partnera, uz to i najboljeg, nemamo ni tih šest miliona, ni osnovnih 21 milion, ni 220 miliona za investicije, ni 280 novih stalnih radnih mjesta! I ko zna šta još što se ukaže kao potreba tokom realizacije svakog projekta. Nakon što smo u višednevnom argumentovanom dijalogu razjasnili da su sve ove nedoumice posljedica pretencioznog neznanja i loše namjere, a ne dokaz za‚ „obrazac korupcije“, saglasili smo se i da od nadležnih institucija dobijemo odgovor na jedino preostalo pitanje: da li su vlasnici zemlje – opštine Bar i Budva – na zakonit način raspisali tender za njegovu prodaju. To jest, da li je u njemu početna prodajna cijena utvrđena na pravno valjan način. Kao i da ćemo to mišljenje, oslonjeno na preciznu institucionalnu odgovornost, svi poštovati. Dobili smo takvo jedino legitimno tumačenje iz Kancelarije zaštitnika imovinskih interesa države i iz Ministarstva finansija iz kojeg je nedvosmisleno jasno da je procedura obavljena zakonito. Naravno, pošto to pitanje nije ni bilo razlog osporavanja tog projekta, ni odgovor na njega nije mogao biti dovoljan da se obuzda destrukcija tog dijela javnosti. Nastavljeno je s pametovanjem i moraliziranjem, u osnovi sa političkim silovanjem prava, na štetu Države. Epilog je logičan. Investitor koji drži do svog ugleda i o kojeg se otimaju svuda u svijetu, ljubazno je zahvalio na dosadašnjoj saradnji. Jer niko sa strane, investitor tog ugleda posebno, ne mora da razumije da u svijetu postoje i države čiji ne samo građani, nego i visoki funkcioneri, tako udarnički, javno, sa državnih jasala, rade protiv državnih i nacionalnih interesa. A ako to i razumiju, strani partneri istovremeno shvate da im u takvoj sredini sa tom količinom patologije svakako nije mjesto. Mi neki nemamo alternative. Mi ostajemo ovdje gdje smo rođeni, gdje su svi naši korijeni. Zato sam kazao da ću u nastavku javnog angažmana dobar dio svoje energije potrošiti da doprinesem utvrđivanju pravne i političke odgovornosti svih za ovo bezočno štetočinstvo protiv Crne Gore“, zaključio je Đukanović.

Portal Analitika